Inleiding

Deze site is gewijd aan frequenties of preciezer gezegd radiofrequenties, of om heel precies te zijn moet je het eigenlijk hebben over radiogolven. Maar wat is dat eigenlijk een radiogolf? Een radiogolf is net als licht, een elektromagnetische golf. Het enige verschil is de frequentie. Radiogolven hebben een frequentie tussen de 9 kHz (9000 Hz) en 3000 GHz (1 GigaHertz {GHz} is 1000 miljoen Hz). Radiogolven planten zich in de ruimte voort zonder dat daar en kabel of iets voor nodig is. Vroeger dacht men dat voor de voorplanting van radiogolven een speciale stof nodig was: de ether. Tegenwoordig weet men dat een dergelijke stof niet bestaat. De benaming ether is echter blijven bestaan.

Frequenties hebben altijd iets mysterieus en ongrijpbaars gehad. Eigenlijk zijn ze dat nog steeds. Waar het in Frequentieland om gaat is niet een natuurkundige verklaring voor wat een (radio)frequentie is, maar wat je ermee kan: het overbrengen van informatie zonder dat daarvoor een kabel of een draad nodig is.

In het dagelijks leven zouden we niet meer zonder frequenties kunnen. Zonder frequenties zouden we niet meer altijd en overal kunnen bellen met onze GSM, niet meer naar de radio kunnen luisteren in de auto. En hoe komen we op onze bestemming aan zonder GPS satellietnavigatiesysteem? We zouden verstoken blijven van een heleboel nieuws, of deze zou ons pas veel later bereiken. Kortom frequenties geven ons vrijheid en mobiliteit. Frequenties zijn (bijna) essentieel voor ons dagelijks functioneren. Tel voor de aardigheid maar eens het aantal apparaten dat je in huis hebt dat van frequenties gebruik maakt, en vergeet de magnetron niet.

Op deze site beschrijf ik allerlei systemen die van frequenties gebruik maken. In de eerste plaats natuurlijk de grote mobiele communicatiesystemen GSM en UMTS, waarbij er natuurlijk ook aandacht is voor de diensten, zoals SMS, MMS en i-mode. De mobilofoon en portofoon systemen van de professionele gebruiker, zoals de taxichauffeur en de hulpverlenende instanties. Satelliet systemen als Inmarsat en Thuraya voor de wereldreiziger en de pers. Analoge en digitale radio (DAB) en TV (DVB) omroep. Sinds Digitenne is begonnen kan ook via de ether een groot aantal televisiezenders ons huis door de lucht bereiken. Het grootste gebruik aan frequenties zit echter in de kleine overige systemen, de zogenaamde short range devices; draadloos bestuurbaar speelgoed, walkie talkies, de babyfoon, ons draadloze netwerk thuis voor draadloos internet (WiFi), draadloze telefoons (DECT), en zo kan ik nog wel even doorgaan.

Met de magnetron als uitzondering die de regel bevestigt gebruiken we frequenties met name om informatie over te brengen, maar hoe werkt dat nou? Daarom op de volgende pagina's een korte uitleg aan de hand van de geschiedenis van radiogolven en een uitleg over het principe van een radioverbinding.

Veel plezier in Frequentieland!

Uw Gids in Frequentieland.

Omdat je misschien nu al begint te duizelen van al die termen, heb ik in het menu ook een verwijzing opgenomen naar TelecomABC, een woordenboek met telecommunicatietermen. Voor een korte uitleg over allerlei termen uit de telecommunicatie en ict kan je daar terecht. Dus je vindt daar meer dan alleen maar termen die met frequenties te maken hebben. Mocht je een term missen, mail me gerust.

Terug naar boven.

 
© Peter Anker, Gids in Frequentieland.