Lees verder


Semafonie of paging

Semafonie, of paging, is een dienst waarmee het mogelijk is om personen op te roepen. In het begin hadden semafoons alleen de mogelijkheid om met behulp van een toon aan te geven dat de persoon door iemand werd opgeroepen. De meeste semafoons bevatte 3 lampjes. Hiermee konden 6 verschillende oproepen worden gecodeerd. Allemaal uit doet natuurlijk niet mee en allemaal aan werd voor het testen van de lampjes gebruikt.
Later werd het mogelijk om een nummer over te zenden, meestal een telefoonnummer of eventueel een afgesproken code. Tegenwoordig is het mogelijk om een complete tekstoproep naar een semafoon te sturen en is het mogelijk om een voice mail (een soort antwoordapparaat) in te spreken. De semafoonbezitter wordt hiervan op de hoogte gebracht, via een code die vervolgens door het systeem naar de gebruiker wordt overgezonden.

Een semafoonoproep is in principe éénrichting-verkeer. De semafoonbezitter zal bij het krijgen van een oproep zelf op basis van de oproep actie moeten ondernemen door bijvoorbeeld de oproeper terug te bellen.

Semafonie wordt tegenwoordig weinig meer gebruikt. Bij het grote publiek heeft GSM, en dan met name de SMS-functie daarvan, die functie overgenomen.

Semafonie wordt nog wel gebruikt in een professionele omgeving, waaronder de hulpverlenende instanties. De dekking van een semafoonnetwerk is namelijk beter dan van het GSM net. De hulpverlenende instanties maken gebruik van een eigen net P2000, dat hoort bij C2000.

Terug naar boven.

 
© Peter Anker, Gids in Frequentieland.