PAMR

PAMR, of Public Access Mobile Radio, is een openbaar systeem voor mobilofonie. Dat wil zeggen dat ieder bedrijf er een abonnement op nemen, maar voor een bedrijf gedraagt het zich als een besloten netwerk. Afzonderlijke bedrijven, of eigenlijk gebruikersgroepen, kunnen niet direct met elkaar communiceren. Voorbeelden van gebruikersgroepen zijn: taxicentrales, beveiligingsdiensten en koeriersdiensten. De kosten worden voornamelijk bepaald door de abonnementskosten en de bijbehorende gesprekskosten.

Voor PAMR zijn verschillende systemen voorhanden. Voor analoge mobilofonie wordt algemeen gebruik gemaakt van de MPT1327 trunking standaard. Verder kan gebruik worden gemaakt van digitale trunking systemen als Tetra of van push to talk over cellular (PoC). Van CDMA2000 is er speciaal hiervoor een variant op de markt gebracht die gebruik kan maken van de 450-470 MHz band, CDMA450.

Of PoC echt als vervanging van de mobilofoon kan dienen is de vraag. PoC heeft bijvoorbeeld niet zo'n snelle verbindingsopbouw als een normale mobilofoon. PoC zal dan ok met name zijn weg vinden bij zakelijk verkeer waar de specifieke eisen minder stringent zijn, zoals bijvoorbeeld voor koeriers, taxi-chauffeurs en in de bouw.

PAMR netwerken in Nederland

In Nederland zijn er twee openbare netwerken voor PAMR uitgerold. Een netwerk op basis van analoge technologie (MPT1327) door Entropia en een netwerk op basis van TETRA door Mission Critical Communication Network (MCCN). Beide netwerken maken gebruik van frequenties in de 410-430 MHz band.

Entropia is een van oorsprong Belgische operator die medio 2004 een vergunning heeft verkregen ten behoeve van een landelijk trunking netwerk. Dit netwerk is gebaseerd op MPT1327. Entropia heeft dit systeem aangepast om ook digitale communicatie mogelijk te maken. De zendstations voor het MPT 1327-netwerk zijn met elkaar verbonden door digitale microwaveantennes. Entropia heeft een directe koppeling met het internet aangebracht. Dit maakt toepassingen als e-mail mogelijk. De vergunning van Entropia is geldig tot september 2014.

Mission Critical Communication Networks bv (MCCN) is een samenwerkingsverband tussen Zenitel en Vialis/Combonet. Zenitel is een systeemintegrator en leverancier van communicatie-apparatuur voor professionele gebruik en Vialis is sinds medio juli 2005 de eigenaar van het Combonet. Combonet is een mobiel radionetwerk waarover openbaar vervoerbedrijven contact onderhouden tussen de bestuurders en de centrale. MCCN richt zich dan ook met name op de openbaar vervoer sector. Daarnaast richt MCCN zich op andere verkeer en vervoerstoepassingen, de beveiligingssector en als backup voorziening voor de openbare orde en veiligheidsdiensten.

De tegenhanger van PAMR is Private Mobile Radio (PMR) waarbij een bedrijf een netwerk in eigen beheer heeft.
Terug naar boven.

 
© Peter Anker, Gids in Frequentieland.