PoC: Push To Talk over Cellular

Lees verder
 «Terug

Push To Talk.Push to Talk (PTT) is een vorm van communicatie waarbij er gebruik wordt gemaakt van een half duplex verbinding. Dat wil zeggen dat je of kan praten (zenden) en of kan luisteren (ontvangen). Door op een knop te drukken, wordt overgeschakeld van luisteren naar praten. Door de knop weer los te laten, ga je weer terug naar luisteren. Bij PTT is het mogelijk om een groepsgesprek op te zetten. Er kan echter steeds maar één deelnemer tegelijk spreken.

Bij Push to Talk over een cellulaire techniek (PoC) als GSM/GPRS of UMTS, wordt er gebruik gemaakt van Voice over IP. Binnen 3GPP (UMTS) is deze techniek gedefinieerd binnen het IP Multimedia Subsystem en kan ook al worden gebruikt over GSM/GPRS.

De functionaliteit die PoC biedt, is goed te vergelijken met een gesproken vorm van MSN. Je hebt contact met één of meer mensen uit een lijst met contactpersonen. Spraak wordt via een dataverbinding (GPRS) verstuurd. Je hebt dan ook een GPRS-abonnement nodig om ervan gebruik te maken. Daarnaast moet PoC ook door de operator worden ondersteund. In Nederland zijn er nog geen operators die DVS ondersteunen.

Push To Talk wordt veel gebruikt in de zakelijke wereld waarbij een bedrijf contact heeft met zijn mobiele medewerkers. Een bekend voorbeeld hiervan is de mobilofoon in de taxi.

Of PoC in een zakelijke omgeving als vervanging van de mobilofoon kan dienen is de vraag. Bij P(A)MR worden er eisen gesteld aan zaken als snelheid van verbindingsopbouw en kwaliteit van de verbinding waarbij het nog maar de vraag is of Voice over IP aan deze specifieke wensen kan voldoen. PoC zal dan ok met name zijn weg vinden bij zakelijk verkeer waar deze eisen minder stringent zijn, zoals bijvoorbeeld voor koeriers, taxi-chauffeurs en in de bouw.

PoC heeft dan ook met name potentie in het consumentensegment. PoC kan immers worden gezien als een mobiele variant van MSN en Instant Messaging. Door het gebruik van IP technologie, kan op ieder gewenst moment een lid uit de groep iets zeggen dat dan door de hele groep wordt ontvangen. PoC kan dan ook een aardige aanvulling leveren op SMS.

DVS: Drukken-Voor-Spreken
Sommige telefoonfabrikanten, waaronder Nokia, gebruiken hiervoor in het Nederlands de term DVS, Drukken Voor Spreken. Dit is een letterlijke vertaling van Push-To-Talk.
Terug naar boven.

 
© Peter Anker, Gids in Frequentieland.