Lees verder
----------
« Terug


Zerobase

FM- en AM-frequenties werden tot halverwege de jaren zeventig alleen door publieke omroepen gebruikt. In de loop der jaren zijn er diverse commerciële radiostations bijgekomen. In eerste instantie zonden die uit vanuit het buitenland (Luxemburg) of waren het piraten.
De eerste officiële commerciële radiostations op de FM waren Radio 10, Sky Radio en RTL Radio die in 1992 via het Colege van Beroep voor het Bedrijfsleven een tijdelijke vergunning kregen. Vervolgens werden in 1994 via een vergelijkende toets vergunningen verdeeld. Radio Noordzee en Classic FM kregen een felbegeerde FM-frequentie. Tegelijkertijd werden er minder aantrekkelijke AM-frequenties vergeven aan Radio 10 Gold, AM Nieuws Beheer en Northsea Media Networks. Sky Radio en Radio 538 vielen buiten de boot en protesteerden hiertegen. Dit heeft er toe geleid dat deze partijen in 1995 alsnog een vergunning kregen.

Nieuwe indeling van de FM en AM-band

Om de beperkte ruimte optimaal te kunnen benutten is in 1997 besloten om de FM en de AM-band opnieuw in te delen. Deze indeling staat bekend onder de naam zero-base. Het was de bedoeling om de voorgaande problemen met de vergelijkende toets te voorkomen door over te stappen op een veiling voor de verdeling van de frequenties.
Gedurende het onderzoek zijn er alvast een aantal aanvullende FM-frequenties uitgegeven aan partijen als Hitradio Veronica, Radio 10 Gold en JazzRadio (nu Bussiness News Radio). Later zijn hier nog frequenties voor regionale (niet-landelijke) commerciële radiostations bijgekomen.

Omdat de huidige uitzendrechten van commerciële omroepen verliepen op 1 september 2001 was het de bedoeling dat de herverdeling nog voor deze datum aanvingen. Deze datum is echter niet gehaald.

Omdat een FM-zender slechts een beperkt bereik heeft, zijn verschillende frequenties samengevoegd tot pakketten. Oorspronkelijk was het de bedoeling dat het volgende werd aangeboden:

  • 8 pakketten met FM-frequenties voor min of meer landelijke commerciële omroep;
         Van deze 8 hebben er 7 een bereik van 70-75% van de bevolking en één een bereik van zo'n 58% van de bevolking.
  • 59 pakketten van FM-frequenties voor de niet-landelijke commerciële omroep;
  • 12 AM/Middengolffrequenties voor commerciële omroep;
         waarvan 5 landelijk.

Tegelijkertijd wordt ook de ruimte voor de publieke omroep anders ingedeeld. Zo zal Radio 1 van de AM band verdwijnen. In de FM-band zijn ook enkele verschuivingen en wordt er ruimte vrijgemaakt voor regionale commerciële publieke lokale radio voor minderheden.

Het was de bedoeling om de frequenties te veilen, de landelijke FM-frequenties handmatig en de niet-landelijke en AM-frequenties elektronisch. De vergunningen hebben een looptijd van 8 jaar, een gelijke periode als voor de landelijke publieke omroepen zal gelden.

Lees verder »»

Terug naar boven.

 
© Peter Anker, Gids in Frequentieland.