Lees verder

Televisie

Na 55 jaar viel het doek voor analoge televise. Als eerste land van Europa is Nederland in het weekeinde van 10 op 11 december 2006 overgeschakeld van analoge op digitale televisie. De landelijke publieke omroep en de regionale omroepen zijn gratis te ontvangen. Hiervoor is echter wel een decoder en een bijbehorende antenne nodig. Deze decoder haalt uit het digitale signaal het gewenste programma en geeft dit door aan de televisie. Digitalisering heeft het mogelijk gemaakt om daarnaast ook commerciële omroepen via de ether te ontvangen. Hiervoor is het nodig om een abonnement af te sluiten.

De zendtoren van Nozema te Lopik. Voor de overdracht wordt gebruik gemaakt van de onderstaande internationaal afgesproken TV-banden in het VHF (Very High Frequency) en UHF (Ultra High Frequency) gebied. Ieder band is onderverdeeld in een aantal TV-kanalen.TV-band Frequentie
(MHz)
Kanalen Kanaalbreedte
(MHz)
I
(VHF)
47 - 68 2 - 4 7
III
(VHF)
174 - 230 5 - 12 7
IV
(UHF)
470 - 581 21 - 34 8
V
(UHF)
582 - 9601 35 - 81 8
1In Europa loopt band V slechts tot 862 MHz, daar boven wordt gebruikt voor miobiele communicatie.

Vooralsnog wordt Band III niet gebruikt voor de verspreiding van digitale televisie. Deze band wordt gebruikt voor digitale radio (T-DAB).

Omroepband II bestaat ook. Dit is de band die gebruikt wordt voor FM-radio.
Het gebruik van deze frequentiebanden is gebaseerd op een internationale planning. Zie hiervoor de RRC-06.

Terug naar boven.

 
© Peter Anker, Gids in Frequentieland.