Het logo van de DRM organisatie.

DRM

De AM-omroep heeft door de geringe beschikbare bandbreedte slechts een beperkte audio-kwaliteit. Daarnaast wordt bij AM veel hinder ondervonden van fading, wat de kwaliteit van de ontvangst behoorlijk beinvloedt. Met de digitalisering van de AM-omroep wordt deze nieuw leven ingeblazen. De doelstelling van de digitalisering was:

  • geluidskwaliteit vergelijkbaar met FM,
  • bereik van de huidige analoge AM-zenders,
  • stabiele ontvangst.

Bij de Europese standaard voor digitale AM radio kwam daar nog de eis bij dat de digitale variant gebruik maakt van dezelfde beschikbare frequentiekanalen, 9 of 10 kHz of een meervoud daarvan, zodat een geleidelijke invoering mogelijk is.

De Europese standaard voor digitale AM-omroep wordt ontwikkeld door Digitale Radio Mondiale. Net als DAB en DVB werkt DRM met een samenstel van verschillende draaggolven (OFDM) in plaats van een enkele draaggolf voor het versturen van de informatie. In dit geval ongeveer 200 draaggolven. Hierdoor, en door gebruik te maken van een guard time na het versturen van een pakket met data, wordt robuustheid tegen fading verkregen. Een verschijnsel waar met name op de kortegolf radio veel hinder van wordt ondervonden.

Om het signaal in de bestaande bandbreedte van 9 à 10 kHz te versturen wordt gebruik gemaakt van audiocodering. Voor de codering van het geluid maakt DRM gebruik van MPEG-AAC. Dit is een verdere ontwikkeling van MP3. Daarnaast maakt DRM gebruik van Spectral Band Replication (SBR) om de geluidskwaliteit van de hoge tonen te verbeteren.

Het verschil tussen DRM en analoge AM-radio is bijzonder groot. Klik hier voor een luisterproef.

DRM uitzendingen

Tijdens de World Radio Conference van 2003 (WRC2003) is op 16 juni 2003 het startsein gegeven voor de officiële DRM-uitzending. Onze eigen Radio Nederland Wereldomroep (RNW) heeft hierbij nog ondersteuning geboden om de eerste uitzendingen mogelijk te maken.

Sindsdien zijn er dagelijks een aantal DRM-uitzendingen van verschillende omroepen, waaronder Radio Nederland Wereldomroep. Hiervoor heeft Nozema begin 2003 één van de zenders in haar kortegolfstation in Zeewolde omgebouwd tot DRM-zender. Daarnaast heeft de Wereldomroep een zendstation op Bonaire. Zie voor de uitzendingen op de website van de DRM organisatie.

Lees verder



Terug naar boven.

 
© Peter Anker, Gids in Frequentieland.