GSM Logo

Short Message Service

De Short Message Service (SMS) is een dienst die het mogelijk maakt om korte berichten tussen een mobiele terminal en een PC of een andere mobiele terminal uit te wisselen. Daarnaast wordt SMS door het netwerk zelf gebruikt om informatie te versturen naar een mobiele terminal. SMS wordt onder andere gebruikt voor het attenderen op voice mail berichten.

SMS is, zeker de laatste tijd, erg populair om korte berichten van en naar mobiele telefoons te sturen. Daarnaast zijn er providers actief waarbij een abonnement kan worden genomen op allerlei informatie zoals weersinformatie, beurskoersen, file-informatie en dergelijke. Deze informatie wordt via SMS naar het mobiel gestuurd en is daar als tekst te lezen op het scherm van het toestel.

GSM Information Network

De maximale lengte van een SMS bericht is in principe netto 1120 bits. Het is mogelijk om verschillende SMS'jes aan elkaar te koppelen. Dit moet dan echter wel ondersteund worden door de operator en het toestel.

Bij standaard SMS tekstberichten wordt gebruik gemaakt van een standaard alfabet met 7 bits karakters. Ontvangst van dergelijke berichten wordt door alle toestellen ondersteund. Er kunnen maximaal 160 karakters per bericht worden verstuurd.

Bij een SMS Databericht kunnen er maximaal 140 bytes per bericht worden verstuurd.

Verschillende fabrikanten hebben een uitgebreidere karakterset gedefinieerd. Smart messaging maakt het mogelijk om behalve tekst ook afbeeldingen te versturen. Dit is echter toestelafhankelijk. Zie hiervoor ook Enhanced Messaging Service.

SMS databerichten worden niet alleen gebruik gemaakt voor de datacommunicatie tussen een PC en een GSM maar kunnen bij sommige soorten toestellen ook worden gebruikt voor het ontvangen van alternatieve beltonen of bijvoorbeeld voor de WAP instellingen.

Er is daarnaast ook een 16 bit karakterset, de Universal multiple-octet coded Character Set (UCS2) in gebruik.

Een SMS wordt verstuurd via de SMSC (Short Message Service Centre). Om een SMS naar een mobiel te versturen kan natuurlijk gebruik worden gemaakt van een mobiele telefoon. Het is echter ook mogelijk om vanaf Internet of met de PC een bericht te versturen. Er zijn talrijke sites op Internet waarvandaan SMS'jes kunnen worden verstuurd. Het direct versturen van een SMS, via de PC, over een vaste telefoonlijn, is niet bij alle 5 de operators mogelijk. Alleen de SMSC's van KPN en Libertel kunnen via het vaste net met de PC worden benaderd. Hiertoe hebben zij een mobiel nummer in gebruik (KPN: 06 53141414, Libertel: 06 54545100).

SMS instellingen

Om SMS vanaf een mobiel te kunnen versturen moet het nummer van de SMSC in de instellingen (onder berichtencentrale, dienstencentrale o.i.d.) worden opgegeven. De nummers zijn als volgt:

    Operator        Nummer SMSC    
T-Mobile +31 624 00 00 00
Orange +31 628 50 05 61
KPN (abonnement) +31 653 13 13 13
KPN (pre-paid) +31 653 13 13 14
Vodafone +31 654 08 81 000
Telfort +31 626 00 02 30
Terug naar boven.

 
© Peter Anker, Gids in Frequentieland.