GSM Logo

EMS en MMS

Op de populaire SMS-dienst zijn 2 uitbreidingen ontwikkeld. Klik voor een groter plaatje.

MMS

De Multimedia Messaging Service is een uitgebreide vorm van SMS. MMS biedt de gebruiker de mogelijkheid om zowel plaatjes, foto's, audio en zelfs videobeelden te versturen. In eerste instantie zal MMS worden aangeboden met behulp van GPRS over het GSM-netwerk. Later zal MMS ook in UMTS netwerken worden geïntroduceerd.

MMS-berichten worden verstuurd met behulp van de WAP-technologie. Voor de verwerking van mms-berichten wordt in het netwerk een Multimedia Messaging Center (MMC) geïnstalleerd. MMS ondersteunt de beeldcompressieformaten JPEG en GIF, het videoformaat MPEG-4 en de audioformaten MP3, WAV en midi.

Vooral het versturen van foto's met behulp van MMS is erg populair geworden. Tegenwoordig zijn er dan ook bijna geen mobiele telefoons zonder ingebouwde fotocamera meer te koop.

EMS

De Enhanced Messaging Service is een uitbreiding op SMS die door de meeste fabrikanten wordt ondersteund. EMS biedt de gebruiker de mogelijkheid zijn sms-berichten te verfraaien met plaatjes, animaties, melodietjes en geluiden.

Een EMS-bericht is gebaseerd op de techniek van SMS, maar bestaat doorgaans uit meerdere SMS-berichten. Een bericht kan bestaan uit een tekst, een plaatje, een melodietje, een animatie, een beltoon of een combinatie ervan. Het scherm voor plaatjes en animaties is gedefinieerd op 96×32 pixels. Omdat EMS gebruik maakt van SMS-berichten zijn hiervoor geen aanpassingen in het netwerk nodig. Uiteraard moeten de mobiele telefoontoestellen wel geschikt zijn voor EMS. Als een EMS-bericht naar een toestel wordt gestuurd dat geen EMS ondersteunt, dan komt wel het tekstbericht door.

« Terug

Terug naar boven.

 
© Peter Anker, Gids in Frequentieland.