Lees verder



De eerste WAP telefoon. De Nokia 7110

WAP: Wireless Application Protocol

Het Wireless Application Protocol is een set van afspraken om ervoor te zorgen dat datadiensten via mobiele terminals mogelijk worden. Het protocol is zodanig ontworpen dat het met verschillende onderliggende radionetwerken kan werken. Het is dus niet speciaal geschreven voor GSM. Het kan ook worden gebruikt in bijvoorbeeld de Amerikaanse netwerken voor mobiele communicatie, CDMA IS-95 en TDMA IS-136. Daarnaast is het ook geschikt voor de 3e generatie mobiele systemen, ook bekend onder de noemer IMT-2000, zoals UMTS en CDMA2000.

De belangrijkste toepassing van WAP is het bieden van Internet-toegang. De kern van WAP wordt gevormd door WML: Wireless Markup Language. Er wordt dus geen gebruik gemaakt van het op het Web gehanteerde HTML: Hypertext Markup Language, maar er is een aparte op XML gebaseerde taal ontwikkeld. Naast WML omvat de WAP standaard protocollen op een viertal lagen (layers): Wireless Application Environment (WAE), Wireless Session Layer (WSL), Wireless Transport Layer (WTL) en Wireless Transport Layer Security (WTLS).

Een voorbeeld van een WAP scherm. WML is ontworpen omdat de schermpjes van mobiele telefoons veel kleiner zijn dan een gewoon computerscherm en de datasnelheid ook gelimiteerd is. WML biedt de mogelijkheid om op tekst georiënteerde pagina's te bekijken. Daarnaast biedt het een zeer beperkte mogelijkheid voor plaatjes, min of meer vergelijkbaar met Teletext.

Kenmerkend voor WML is het feit dat er gebruik wordt gemaakt van een hierarchie van schermpjes met informatie. Eén zo'n schermpje wordt een 'card' genoemd. Het geheel aan 'cards' wordt een 'deck' genoemd. Bij het opvragen van een WAP-site, wordt een 'deck' in zijn geheel geladen. De eerste 'card' wordt getoond. Net als bij HTML kan tussen de verschillende 'cards' van eenzelfde 'deck' worden genavigeerd.

De belangrijkste diensten die hierop moeten draaien, zijn mobiele varianten van electronic commerce, ook wel aangeduid met m-commerce. Hierbij moet worden gedacht aan bijvoorbeeld het bestellen van theater- en bioscoopkaartjes, hotelreserveringen en het verrichten van beursorders. Daarnaast biedt het toegang tot allerlei algemene informatiediensten, zoals reisinformatie, actuele nieuwsinformatie, beursinformatie en dergelijke en tot het intranet van een bedrijf en natuurlijk is het mogelijk om mobiel e-mailtjes te zenden en ontvangen en een elektronische agenda bij te houden.

De Siemens C35i. Om van WAP gebruik te kunnen maken, heeft de gebruiker een voor WAP geschikt toestel nodig. Deze hebben een iets groter scherm dan de standaard mobiele telefoon. Deze zijn echter nog niet in grote getalen op de markt. Op dit moment wordt er aan gewerkt om de SIM-kaart zodanig aan te passen, Op dit moment wordt er gewerkt aan een aangepaste versie van de SIM-kaart, zodanig dat het mogelijk wordt om ook van een gewone mobiele telefoon gebruik kan worden gemaakt. De voor WAP benodigde software (zoals een mini-browser) draait dan op de chip die op de SIM-kaart zit. Nadeel hiervan is dat het scherm nog kleiner is.

De mobiele operator of dienstverlener heeft een WAP-gateway nodig om toegang tot het Internet te kunnen bieden. Op de WAP-gateway staan met WML gemaakte web-pagina's. Ook is het mogelijk om via de WAP-gateway toegang te bieden tot gewone Internet-pagina's. De WAP-gateway verzorgt dan de conversie van HTML naar WML.

In Nederland was KPN de eerste mobiele operator die onder de naam M-info WAP diensten is gaan aanbieden. Hiervoor werkt KPN samen met verschillende diensten-aanbieders, zoals de ANWB, ANP, CNN en de Telegraaf. De geleverde informatiediensten zijn onder andere: actueel- en financieel nieuws, weerbericht, beurskoersen, route- en file-informatie, zoekdienst (hotels, restaurants, garages, pin-automaten, benzinepompen e.d.) en openbaar vervoerinformatie. M-info biedt niet alleen toegang tot een aantal informatiediensten, maar voorziet ook in e-mailen, het bijhouden van een elektronische agenda en toegang tot het bedrijfsnetwerk. Verschillende andere operators en onafhankelijke dienstenaanbieders zijn inmiddels ook met WAP dienstverlening op de markt gekomen.

De T20 van Ericsson heeft het kleinste scherm ter wereld.

Meer informatie over WAP, inclusief de benodigde instellingen van alle toestellen, kan gevonden worden op: rapax.com

Lees verder




Terug naar boven.

 
© Peter Anker, Gids in Frequentieland.