Frequenties in het nieuws van oktober 2004
Frequenties zijn zo algemeen dat ze regelmatig het nieuws weten te halen. Hieronder volgt een overzicht.
N.B. Het kan zijn dat de oudere links naar de externe artikelen niet meer werkt.
Donner wil gestolen GSM onbruikbaar maken
Minister Donner van Justitie wil dat de mobiele operators het IMEI van gestolen GSMs gaan blokkeren, het IMEI is een uniek identificatie nummer van een GSM toestel. Hiervoor is het nodig om alle IMEI nummer van gestolen GSMs te gaan opslaan in een centrale database. Speciaal voor dit doel is er vanaf 2002 een Europese database opgericht. Alle vijf de GSM operators hebben aangegeven mee te willen werken aan een centrale registratie van IMEI nummers en aanleveren van de nummers aan de Europese database. Tot nu toe is Vodafone de enige die de nummers al doorgeeft aan de Europese database.
Bron: Volkskrant, 30 oktober 2004.
Overleg KPN en DoCoMo rond Duitse I-mode
KPN heeft gesprekken gevoerd met NTT DoCoMo over de belangstelling van een derde partij voor het aanbieden van I-mode diensten in Duitsland. KPN ontkent dat er sprake is van problemen rond het contract van de Duitse mobiele dochter E-Plus. “E-Plus heeft een contract dat exclusiviteit van het I-mode merk in Duitsland tot 2012 gegarandeerd,” zegt een woordvoerder van KPN donderdag. De woordvoerder is bekend met de verhalen over de belangstelling van de Britse mobiele operator mmO2 voor de technologie, maar zegt dat er met mmO2 geen gesprekken zijn geweest over opgeven van exclusiviteit. Wel is er gesproken met DoCoMo in het kader van het Duitse contract. “ Ook een samenwerking met mmO2 is niet aan de orde”, aldus de woordvoerder. Hij erkent dat merkexclusiviteit weliswaar het merk I-mode voor KPN behoud, maar dat DoCoMo in principe de technologie zou kunnen licenseren aan derden.
“Daar was een jaar exclusiviteit voor afgesproken bij het ingaan van het contract, en dat jaar is inmiddels verstreken.” KPN was de eerste aanbieder van I-mode in Europa en voert het merk in Nederland, België en Duitsland.
In Frankrijk heeft Bouygues de rechten, in Spanje Telefonica en in Italië Wind. In het Verenigd Koninkrijk wil mmO2 graag de technologie gebruiken. Gesprekken daarover zijn nog gaande. I-mode is een techniek voor mobiele internettoepassingen.
Oorspronkelijk werd daarvoor het GPRS-protocol gebruikt maar in de nieuwste toestellen wordt UMTS toegepast, wat hogere snelheden biedt.
Bron: De Financiële Telegraaf, 29 oktober.
Enertel levert 5 Mbps-lijn draadloos
Enertel is in de regio Rotterdam begonnen met het aanbieden van vaste draadloze breedbandverbindingen met een capaciteit van 5 Mbps symmetrisch. Het bedrijf maakt daarbij gebruik van een voorloper van de 802.16 WiMax-standaard, een opvolger van WiFi.
De telecomaanbieder zet de technologie in op frequenties die hij verwierf via een licentie op het aanbieden van Wireless Local Loop (WLL)-diensten. Volgens Cees Meeuwis, de algemeen directeur van Enertel, levert dat een voordeel op ten opzichte van WiFi, dat van licentievrije en daardoor veel drukkere frequenties gebruik moet maken. De kwaliteit van WiFi-dienstverlening kan daardoor moeilijk worden gegarandeerd.
De eerste klant voor de draadloze verbinding is RoutIT, een netwerkdienstverlener voor wederverkopers in de ICT in Nederland. Een voordeel van de draadloze breedbandverbinding is de snelle levertijd. De verbinding van RoutIT was binnen een uur operationeel.
Enertel wil de dekking van het draadloze netwerk uiteindelijk uitbreiden over heel Nederland. Nog voor het eind van het jaar kunnen ook bedrijven in regio’s Amsterdam, Den Haag, Utrecht en Eindhoven van de dienst gebruik maken.
Bron; Automatiseringsgids, 27 oktober.
Gebruik zendfrequenties draagt fors bij aan welvaart
Het gebruik van zendfrequenties draagt fors bij aan de welvaart. Een voorzichtige en grove schatting wijst op circa € 9 miljard, te vergelijken met ongeveer twee procent van het Bruto Binnenlands Product. Dat blijkt uit een vooronderzoek van TILEC (Tilburg Law en Economics Center) aan de Universiteit van Tilburg voor het ministerie van Economische Zaken (EZ). Deze welvaartsschatting is gebaseerd op een berekening van het producentensurplus ( de winst van de uitbaters van de verschillende frequenties) en consumentensurplus ( de waarde die afnemers er aan ontlenen). Er is echter nog geen rekening gehouden met positieve externe effecten voor de maatschappij, zoals betere bereikbaarheid van mensen door mobiele telefonie. De daadwerkelijke welvaartsbijdrage van zendfrequenties kan daardoor nog flink hoger zijn en zou nader in kaart gebracht moeten worden.
Aanleiding voor het vooronderzoek was een recent advies van de Commissie Wolffensperger waarin werd bepleit dat het frequentiebeleid beter zou moeten aansluiten bij de centrale EZ-doelstellingen van economische groei en innovatie. Frequentiebeleid is gericht op een efficiënt gebruik van de veelal beperkte ruimte in de ether en schept spelregels voor de markten waar het radiospectrum een rol speelt. Het gaat dan met name om (mobiele) telefonie, radio- en televisie-uitzendingen en de communicatie in lucht- en scheepvaart. Het gebruik van de meeste frequenties is geregeld via vergunningen. Maar het gebruik van niet aan vergunningen gebonden frequenties neemt toe (bijvoorbeeld via technologieën voor draadloze netwerken en internet-toegang). Meer zicht op de relatie tussen (vergunningen-) beleid en de markteffecten daarvan kan het mogelijk maken het frequentiebeleid beter te richten op economische groei en innovatie.
Op basis van deze eerste inschatting van de forse bijdrage die het gebruik van het radiospectrum aan de welvaart levert en kan leveren, zal het ministerie van EZ nader onderzoek uitzetten om zicht te krijgen op hoe innovatie in deze sector het best kan worden gestimuleerd.
Bron: Persbericht Ministerie van Economische Zaken, 26 oktober.
KPN brengt WiFi naar V&D-restaurants
KPN gaat WiFi-toegangspunten installeren in alle La Place-restaurants van winkelketen V&D. Voor het einde van het jaar wil KPN vierhonderd hotspots operationeel hebben, en roamen met Boingo.
Komende anderhalve maand worden 66 restaurants en snackhoeken van V&D uitgerust met WiFi. Klanten van de winkelketen die een laptop of handcomputer bij zich hebben kunnen daardoor tegen betaling draadloos internetten terwijl ze koffie drinken, of een lunch verorberen.
Wifi valt bij KPN onder de divisie Vaste Net. Tegen een vast bedrag per maand of per aantal uren WiFi-internet krijgen klanten een rekening voor het mobiele datagebruik.
Bron Planet Multimedia, 22 oktober.
Veel hotspots, maar gebruik blijft laag
Het aantal hotspots in Europa is in de eerste helft van 2004 verdubbeld en uitrusting voor WLAN's blijft zeer goed verkopen, maar slechts weinig bedrijven gebruiken hotspot-diensten ook daadwerkelijk. Dat is een wat ontnuchterende vaststelling van IDC in zijn WLAN End-User Survey. 650 bedrijven in acht landen werden ondervraagd, en slechts 36,7 procent heeft een formele strategie voor mobiele datacommunicatie. Bijna zestig procent is zich goed bewust van het hotspot-aanbod in hun land, maar slechts 8 procent stelde er echt in geïnteresseerd te zijn.
Zelfs met de verdubbeling van het aantal hotspots is het fenomeen nog altijd in een vroeg stadium, schrijft IDC. Er is dus nog een kip-en-ei-situatie. De infrastructuur heeft te weinig gebruikers, en het aantal gebruikers kan maar omhoog als er meer infrastructuur is. Het is de taak van de operatoren meer gebruikers aan te trekken en het gebruik intenser te maken, aldus IDC.
Bron: 6minutes IT & telecom
Belgische gevangen worden gestoord
Op Belgische gevangenisssen komen zenders die het gsm-verkeer platleggen. De maatregel moet voorkomen dat gedetineerden te makkelijk hun ontsnapping kunnen regelen of doorgaan met bijvoorbeeld drugs- of mensenhandel.
De Belgische minister van Justitie Onkelinx heeft dat woensdag besloten, aldus de VRT Radio. Een proef met een dergelijke zender, die 100.000 euro kost, bleek inmiddels succesvol.
De Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) van het ministerie van Justitie onderzoekt in Nederland ook of dit hier nodig is. Volgens een woordvoerster van Justitie worden nu ook al zogeheten 'sweeps' gehouden als er een vermoeden bestaat dat een gevangene mobiel belt. Een sweep is een peiling met detectieapparatuur.
Het komt volgens haar incidenteel voor dat er een telefoontje wordt gevonden. Als uit het onderzoek blijkt dat stoorzenders nodig zijn, dan is dat een bijkomende maatregel.
Bron: NU.nl, 20 oktober 2004.
Draadloze thuisnetwerken zelden beveiligd
Wi-Fi access points zijn langzaam-aan vrijwel overal aanwezig. Met het gemak van draadloos internet kan iedereen altijd en overal on-line zijn, in de winkelstraat, in het café om de hoek, op het station en op het vliegveld en in de veilige beslotenheid van huiskamer en keuken.
Hoewel, veilige beslotenheid? Dat valt nog te bezien, want ook deze nieuwe techniek gaat, net als de meeste technische ontwikkelingen, gepaard met een aantal risico’s. En ofschoon beveiligingsdeskundigen al jarenlang waarschuwen voor de gevaren van onbeveiligde netwerken, die hackers volop de gelegenheid geven hun bedenkelijke waren te verspreiden, is een ontstellend groot aandeel van de gewone consumenten zich nog altijd niet van de dreigingen bewust - zoals blijkt uit recent onderzoek van McAfee.
McAfee besloot op vijf verschillende locaties, in de straten van vijf Europese steden (in Frankrijk, Duitsland, Nederland, Spanje en Engeland) de proef op de som te nemen en eens te kijken hoe alomtegenwoordig Wi-Fi precies is in het gemiddelde stadsgebied en hoe het er voor staat met de beveiliging.
In elk van deze vijf landen gingen deskundigen van McAfee, gewapend met eenvoudige, overal verkrijgbare apparatuur en software op ’WAR-driving" expeditie om draadloze hotspots in kaart te brengen en na te gaan in hoeverre deze beveiligd waren of juist wagenwijd open stonden voor toegang van buitenaf. In Amsterdam werden 1213 Wi-Fi netwerken gevonden, waarvan er 704 onbeveiligd waren.
Maar liefst 58% van de gevonden netwerken bleek onbeveiligd, wat duidelijk genoeg aangeeft dat de beveiligingsmogelijkheden die bij de gangbare Wi-Fi standaarden zeker aanwezig zijn, door de meeste thuisgebruikers niet worden toegepast.
Om het publiek bewuster te maken van de problemen, risico’s en oplossingen heeft McAfee nu ook een on-line beveiligingsadviesdienst geopend.
Bron: Automatiseringsgids, 19 oktober 2004.
Telfort: UMTS weer in het vizier
Telfort overweegt alsnog om haar UMTS vergunning te gebruiken voor aanleg van een net.
"Het finale besluit is nog niet gevallen, of we alleen GSM uitbreiden met EDGE waardoor er meer datacapaciteit ontstaat, of dat we alsnog op enigerlei wijze iets met UMTS gaan doen", aldus de woordvoerster.
Ze ontkent dat Telfort in de openbaarheid UMTS in feite al totaal had afgeschreven. "Als die indruk is gewekt dan klopt dat niet met de feiten, want wij hebben er niet definitief afstand van genomen.”
Bron: Planet Multimedia, 18 oktober 2004.
Telfort verkocht
Telfort heeft een nieuwe eigenaar. Ondernemer Marcel Boekhoorn krijgt 52 procent van de aandelen van de Nederlandse aanbieder van mobiele telefonie in handen. Dat heeft Telfort vrijdag laten weten. Wat Boekhoorn betaalt, werd niet bekendgemaakt. Alleen dat hij het bedrag in contanten betaalt.
De investeringsmaatschappij Greenfield Capital Partners kocht het telecombedrijf vorig jaar april voor 25 miljoen euro van het Britse mm02. Dat had Telfort ten tijde van de internethype als O2 in de boeken staan voor meer dan 2 miljard euro. De investeringsmaatschappij behoudt het overgrote deel van de rest van de stukken. De NMa, de mededingingsautoriteit, moet de transactie nog goedkeuren.
Marcel Boekhoorn is een rijke ondernemer. Met een vermogen van 275 miljoen euro, aldus Quote, staat hij op de 54e plaats in de Top-500-lijst van dit zakenblad. Hij is landelijk bekend geworden door Ouwehands Dierenpark in Rhenen te kopen. Met het meerderheidsbelang wil Boekhoorn Telfort "verder uitbouwen". Volgens hem is "het toekomstperspectief van de telecomaanbieder goed, staat het merk als een huis en is de kwaliteit van het team uitzonderlijk".
Telforts topman Ton aan de Stegge zei zeer tevreden te zijn met de nieuwe grootaandeelhouder. "Daarmee is de continuïteit van een zelfstandig Telfort gegarandeerd." Het afgelopen boekjaar maakte de voormalige dochter van mm02 een nettowinst van ruim 30 miljoen euro en steeg het aantal klanten tot 1,7 miljoen.
Bron: Automatiseringsgids, 18 oktober 2004.
Orange stelt lancering UMTS uit
In een toelichting op het verbreken van de samenwerking met T-Mobile voor de bouw van een gezamenlijk UMTS-net heeft Orange aangeven de lancering van UMTS in Nederland wederom uit te stellen. Eerder al was de lancering uitgesteld van juni naar september. Nu moet het uiterlijk Kerstmis worden. Orange sluit niet uit dat de lancering doorschuift naar volgend jaar als de huidige technische problemen niet zijn opgelost voor de Kerst.
Bron: Het Financieele Dagblad, 14 oktober 2004.
Dinkelland pakt zendpiraten aan
De tijd dat de gemeente Dinltelland een vrijstaat was voor zendpiraten is voorbij. Het college van Ben W heeft besloten actie te ondernemen tegen de wildgroei van zendmasten in met name het uitengebied. Dwangsommen kunnen oplopen tot e 10.000,-. Het Agentschap Telecom en Justitie
moeten wel eerst aangeven dat de illegale masten gevaar opleveren. In de gemeente Dinltelland
zijn zonder bouwvergunning op diverse locaties (hoge) antennes met daarbij behorende gebouwtjes geplaatst door etherpiraten.
Bron: De Twentsche Courant Tubantia, 14 oktober 2004.
FDA keurt gebruik RFID onder huid goed
De Food and Drug Administration (FDA) heeft een eerste Radio Frequency Identification-chip goedgekeurd voor gebruik onder de huid. Het gaat om een microchip van Applied Digital Solutions uit Florida. Dat meldt Associated Press.
RFID-chips worden al langer onder de huid gebruikt, onder meer voor medische doeleinden. In Mexico lopen er al zeker duizend mensen mee rond, waaronder 200 werknemers van het Openbaar Ministerie. Daarmee hebben zij automatisch toegang tot ruimten met geheime informatie. In Barcelona hebben sommige vaste bezoekers van een nachtclub een RFID-chip onder de huid.
De chip van Applied Signal Solutions is echter de eerste die door de FDA is goedgekeurd. De toezichthouder wil de markt voor deze chips zoveel mogelijk reguleren.
Bron: Automatiseringsgids, 14 oktober.
Verband tussen mobiel bellen en kanker gevonden
Zweedse onderzoekers hebben een verband gevonden tussen de kans op gehoortumoren en gebruik van de mobiele telefoon gedurende meer dan tien jaar. Het Karolinska Instituut in Stockholm vond, na onderzoek van omstandigheden van 750 personen, dat de kans op kanker aan het gehoor aan de kant waar de telefoon in gebruik was met een factor 3,9 steeg bij langdurig mobiel telefoongebruik.
Aan de kant van het hoofd waar het toestel niet werd gebruikt was geen verhoging van de kans op kanker vastgesteld. Het ging om de aandoening 'acoustic neuroma', een tumor aan de gehoorzenuwen die hersenen en zenuwen kan aantasten. Bij 150 van de 750 onderzochte personen werd zo'n aandoening vastgesteld. Daarvan had 1 op 11 personen de telefoon langer dan 10 jaar gebruikt aan die kant van het hoofd.
Professor Anders Ahlbom van het instituut in Stockholm zei tegen de BBC verbaasd te zijn over de uitkomst. Hij zou graag zien dat er verder onderzoek kwam teneinde de exacte oorzaak vast te stellen. Een onderzoeksprobleem is dat mensen die langer dan tien jaar mobiel bellen zowel analoge als digitale toestellen aan het oor hebben gehad. De verschillende soorten schade zijn niet vast te stellen.
Bron: Planet Multimedia, 14 oktober 2004.
C2000 in Flevoland operationeel
Maandag 4 oktober is de regio Flevoland gedeeltelijk operationeel gegaan op C2000. De politie is die dag om 8.15 uur dag met 650 portofoons op het nieuwe netwerk gaan werken. Brandweer en CPA volgen op 20 december. De 650 portofoons zijn in Flevoland op de man verstrekt, wat wil
zeggen dat de politie-ambtenaar naast bijvoorbeeld zijn wapen, ook zijn eigen portofoon heeft. In totaal zal het aantal portofoons in deze regio stijgen naar 1050 stuks. Deze worden dan gebruikt door politie, brandweer en CPA. Momenteel gebruiken zo’n 26 eenheden per dag de
nieuwe C2000-apparatuur. Gemiddeld zijn dat 90 portofoons per dag. In de eerste dagen was er op het radiobediensysteem een koppeling tussen het digitale en het analoge systeem omdat de mobilofoons nog analoog werkten. De ervaringen met C2000 waren echter direct zo positief dat men, waar mogelijk, is overgegaan tot het alleen gebruiken van de digitale apparatuur. Vanaf 8 oktober werken alleen de politiemotoren nog met de analoge mobilofoons in afwachting van de
nieuwe apparatuur.
De regio Flevoland heeft goed gebruik gemaakt van de ervaringen van de reeds operationele regio’s. Zo was er gedurende de dag van operationeel gaan en de daarop volgende dag een helpdesk beschikbaar voor de eindgebruikers. Daarnaast kon iedereen ruimschoots oefenen
met de randapparatuur omdat die vroegtijdig is uitgereikt. Zo konden eindgebruikers bijvoorbeeld oefenen in het verzenden van statusberichten wat de centralisten de mogelijkheid bood ook kennis te maken met C2000. Ten tijde van het daadwerkelijk operationeel gaan,
beheersten de meeste eindgebruikers de apparatuur daardoor goed.
De meldkamers van de verschillende disciplines in Flevoland moeten nog gecolokeerd worden. Deze colokatie wordt vermoedelijk eind november gerealiseerd. De nieuwe meldkamer in Lelystad is kort geleden opgeleverd. Hier zijn op 4 oktober vier werkplekken voor de politie in gebruik genomen. De meldkamer (operationeel gereed maar nog niet in gebruik) is recent al veel gebruikt. Zo hebben buurregio’s en de Projectdirectie C2000 de ruimte gebruikt in het kader van opleidingen.
In totaal komen er in de nieuwe meldkamer vier bedienplekken voor de politie en drie voor brandweer en CPA. Daarvan zijn twee werkplekken multidisciplinair te gebruiken.
Uiterst tevreden Martien Borst, regionaal uitvoerend projectleider van de politie in
Flevoland is zeer te spreken over het nieuwe netwerk. “Toen wij maandagochtend om 8.15 uur overgingen, gebeurde er eigenlijk niets wat niet hoorde. Alles werkte gewoon”, vertelt hij. “Gebruikers roemen vooral de heldere spraak maar moeten wennen aan het werken met
statusberichten.“ Borst is uiterst tevreden: “De migratie verliep wonderbaarlijk goed”, besluit hij.
Bron: Persbericht ministerie van Binnenlandse Zaken, 13 oktober 2004.
Onderzoek geeft WiMAX weinig kans
De WiMAX-technologie voor draadloze communicatie over afstanden van tientallen kilometers zal voorlopig 'hype' blijven. Alleen voor niche-toepassingen is er enig perspectief. Wereldwijd blijft de vraag naar WiMAX-apparatuur over drie jaar steken op 1 miljard dollar en in 2009 op 2,5 miljard dollar. Dat voorspelt de Amerikaanse marktonderzoeker iSupply.
Fabrikanten van netwerkapparatuur als Alcatel, Intel en Fujitsu proberen WiMAX naar voren te schuiven als alternatief voor bedrade breedbandverbindingen als DSL en de tv-kabel. iSupply geeft ze weinig kans. Aanbieders van breedbandinternet zien er geen heil in naast de al bestaande netwerken nog een nieuw systeem in te voeren. De beste kansen voor de nieuwe technologie liggen volgens het onderzoeksbureau in de integratie van spraak-, beeld- en dataverkeer over één netwerk. Zulke toepassingen liggen nog minimaal twee tot drie jaar in de toekomst.
Intel en Alcatel sloten in maart een strategisch akkoord voor de ontwikkeling van WiMAX-apparatuur. Die zou in de tweede helft van 2005 op de markt moeten komen. Intel wil vanaf 2006 WiMAX ondersteunen in zijn chipsets voor notebook-pc's. Fujitsu wil begin volgend jaar in de Verenigde Staten met WiMAX-chips op de markt komen.
Bron: Automatiseringsgids, 13 oktober 2004.
Orange en T-Mobile staken gezamelijke bouw UMTS-net
De Nederlandse telecombedrijven Orange en T-Mobile willen het gezamenlijke UMTS-bedrijf Rann opheffen. Ze gaan ieder voor zich verder.
De bedrijven hebben hun intenties kenbaar gemaakt bij de ondernemingsraad van het 82 medewerkers tellende bedrijf Rann in Den Haag. Wanneer Rann (Radio Access Network Nederland) daadwerkelijk wordt opgeheven is nog niet bekend.
In 2002 richtten T-Mobile, toen nog Ben, en Orange, toen nog Dutchtone, het bedrijf op om gezamenlijk het niet-concurrerende deel van een UMTS-netwerk op te bouwen.
T-Mobile ontkent dat het verbreken van de samenwerking gestoeld is op de wens om een eigen net aan te leggen en op bedrijfseconomische meningsverschillen. Volgens T-Mobile is het opbreken een gevolg van technische inzichten.
De woordvoerder van Orange houdt het ook bij de techniek: "Door voortschrijdend inzicht komen we er achter dat we sneller kunnen werken als ieder zijn eigen netwerk opbouwt. De verschillen liggen vooral op het gebied van de techniek."
De afgelopen jaren hebben T-Mobile en Orange ‘plannen opgeleverd en locaties voor UMTS-antennes geacquireerd.’ Hoeveel de bedrijven investeerden in de gezamenlijke UMTS-activiteiten houdt Orange uit concurrentieoverwegingen voor zich. Ook de details van de splitsing van de eigendommen van Rann is nog niet duidelijk.
Bron: Planet Multimedia, 13 oktober 2004.
Ongestoord film kijken in Frankrijk
In Frankrijk is het in bioscopen en theaters toegestaan om bellen met de GSM onmogelijk te maken. Zaalexploitanten hebben nu wettelijk de mogelijkheid verkregen om een stoorzender (GSM jammer) te plaatsen waardoor telefoneren onmogelijk wordt. De stoorzender moet zich wel beperken tot de zaal zelf. Daarbuiten mag mobiele telefonie niet gestoord worden.
Bron: Trouw, 12 oktober 2004.
Wi-Fi alliantie tegen invoering ontwerp-standaard
De Wi-Fi Alliance heeft vandaag verklaard dat zij producten die nu al gebaseerd zijn op de pre-standaard 802.11n niet ondersteunt. Ook zal in enkele gevallen de certificering ingetrokken worden van reeds bestaande producten die aan deze pre-standaard voldoen. Het gaat dan om producten die niet kunnen samenwerken met andere gecertificieerde producten.
Voor de nieuwe standaard zijn deze zomer een aantal voorstellen ingediend door diverse consortia. Volgend jaar zal het standaardiseringslichaam IEEE met een conceptvoorstel komen en pas eind 2006 volgt een definitieve versie van de standaard 802.11n. De Wi-Fi Alliance wil met dit besluit voorkomen dat gebruikers in verwarring kunnen raken.
Verwacht wordt dat het besluit van de Alliance weinig indruk zal maken op vooral Aziatische producenten van WLAN-chips. Zij zien de aanstaande standaard juist als een goede kans om marktaandeel te veroveren op de gevestigde leveranciers door nu al producten te leveren die al aan 802.11n zouden voldoen. Hetzelfde is gebeurd toen de vorige standaard 802.11g nog in een prematuur stadium verkeerde. Leveranciers leverden gewoon na invoering van de defitieve standaard een upgrade-kit bij.
Bron: Automatiseringsgids, 12 oktober 2004.
KPN komt met UMTS telefoon
KPN levert vanaf vandaag een UMTS telefoon. Door deze telefoon komt nu UMTS ook beschikbaar voor consumenten. Tot nu toe had KPN alleen een insteekkaart voor de laptop beschikbaar voor zakelijke klanten. Het toestel van SonyEricsson beschikt over een i-mode browser en een videocamera en mikt daarmee duidelijk op de consumentenmarkt. Naast videobellen met een mobiele gebruiker die ook over een dergelijk toestel beschikt is het ook mogelijk om te videobellen met een PC met webcam. Naast videobellen worden de "UMTS diensten" videostreaming, video downloads en live webcams aangeboden.
Bron: KPN, 12 oktober 2004.
...ondertussen begint Vodafone nu ook met roaming
Pikant detail van het KPN nieuws is dat Vodafone hetzelfde toestel al vanaf 22 september aanbiedt. Vodafone heeft bovendien vandaag aangekondigd dat Nederlandse gebruikers van het UMTS-netwerk vanaf vandaag ook in 10 andere landen met hun UMTS toestel terecht kunnen. Het betreft alleerst de eigen Vodafone-netwerken in Duitsland, Engeland, Griekenland, Italië, Portugal, Spanje en Zweden. Daarnaaast kunnen Vodafone's klanten in België en Frankrijk terecht bij respectievelijk Proximus en SFR en in Japan.
KPN komt met digitale TV
KPN brengt vanaf half oktober digitale televisie. KPN heeft een aandeel van 30% in Digitenne, de aanbieder van digitale TV via de ether. Via de ether wordt een pakket van 26 televisiezenders en 17 radiostations uitgezonden. KPN heeft besloten nu zelf actief klanten te gaan werven. KPN wil daarmee de kabeluitbaters op prijs gaan beconcurreren. KPN biedt het aanbod van Digitenne aan voor een prijs vanaf 7,95. Deze lage prijs geldt alleen vor klanten van KPN die ook een telefoonaansluiting en ADSL via KPN hebben. De standaardprijs van Digitenne zelf is 8,95.
Om digitale TV te kunnen ontvangen is tevens een decoder nodig. KPN heeft hiervoor een overeenkomst met Samsung gesloten. KPN biedt een simpele decoder voor een TV en een iets gavanceerdere waar naast de TV ook een videorecorder op kan worden aangesloten.
Bron: Persbericht KPN, 5 oktober 2004.
Bluetooth telefoons inbraakgevoelig
Op verschillende mobiele telefoons die zijn voorzien van Bluetooth, zoals de populaire Nokia 6310 i, kan worden ingebroken. Met een computer-programma kunnen namen met bijbehorende telefoonnummers en ook opgeslagen sms-berichten razendsnel uit de telefoons worden gekopieerd naar een laptop. Daarnaast is het mogelijk de betreffende telefoons te laten bellen naar een ander toestel. Ook kan de eigenaar ongewild worden geabonneerd op een sms-dienst.
De handelingen kunnen allemaal worden uitgevoerd zonder dat de bezitter van het bluetooth-toestel hier erg in heeft. Het bellen naar andere nummers kan de onwetende beller op hoge kosten jagen, bijvoorbeeld als wordt gebeld naar dure 0900-nummers. Ook is het mogelijk het toestel te laten bellen met een telefoon die in handen is van de kraker. Vanaf het moment dat de verbinding gemaakt is fungeert het gekraakte toestel als microfoon en kan de onwetende eigenaar vanuit zijn eigen binnenzak worden afgeluisterd.
Tros Radar brak in op het toestel van PvdA-kamerlid Martijn van Dam en achterhaalde hiermee namen en telefoonnummers verschillende politici. Ook luisterde Radar een gesprek af van een willekeurige bluetooth-telefooneigenaar.
Op de website van Radar is een overzicht te vinden van telefoons die hier gevoelgi voor zijn en wat er aan gedaan kan worden. Ook staat daar hoe je Bluetooth op het toestel uitkan schakelen.
Bron: TROS Radar, 4 oktober 2004.
T-Mobile begint 'walkie talkie'-bellen
Telecombedrijf T-Mobile introduceert in Duitsland een nieuwe dienst, push to talk, waarbij het bellen meer weg heeft van praten met een walkie talkie. T-Mobile Nederland volgt in de eerste helft van 2005. Gebruikers van push-to-talk hoeven geen telefoonnummers meer te draaien om een gesprek te beginnen. Door op een knop van de telefoon te drukken wordt direct een verbinding opgezet met één van de personen in een 'vriendenlijst', bekend van het msn'en. De meeste telefoons zijn nog niet geschikt voor push-to-talk.
T-Mobile Duitsland presenteert vandaag in Berlijn tijdens jongerenbeurs You 2004 de nieuwe GPRS-dienst. Voor het einde van het jaar liggen de eerste toestellen in de winkel die push-to-talk ondersteunen. Prijzen zijn nog niet bekend gemaakt. De lanceringlocatie is tekenend voor de beoogde doelgroep, de jeugd. Kort na Duitsland zal de walkie talkie-dienst ook in Nederland beschikbaar komen. De woordvoerder van T-Mobile Nederland: "We kijken eerst de ervaringen in Duitsland aan. Dat duurt meestal 2 à 3 maanden. Daarna komt het ook op de Nederlandse markt." Een exacte lanceringdatum is echter nog niet bekend.
Telecombedrijf Orange is ook van plan een push-to-talk in Nederland uit te brengen. Orange lanceerde de dienst al eerder in Amerika en, begin september, in Engeland en richt zich in eerste instantie op de zakelijke markt.
Push-to-talk is van oorsprong een Amerikaanse dienst die veelal gebruikt wordt door koeriers en in de bouw.
Bron: Financial Times Deutschland, Planet Multimedia, 4 oktober 2004.
|