Frequenties in het nieuws van augustus 2004
Frequenties zijn zo algemeen dat ze regelmatig het nieuws weten te halen. Hieronder volgt een overzicht.
N.B. Het kan zijn dat de oudere links naar de externe artikelen niet meer werkt.
Etherpiraat sterft uit
Het afgelopen jaar werden door het Agentschap Telecom in heel Nederland 347 etherpiraten uit de lucht geplukt en 386 dwangsommen opgelegd. De etherpiraat is hierdoor in Den Haag uitgestorven. Alleen in het noorden en oosten van het land is nog een hardnekkige harde kern actief.
Het uitsterven van de etherpiraat komt door de zogenaamde actie Etherfilts. Etherflits werd begonnen vanwege de herverdeling van de FM-band van afgelopen jaar, zerobase genaamd.
Bron: Haagsche Courant, 28 augustus 2004.
Frequentiegebruik gegroeid in 2003
Volgens cijfers van het ministerie van Economische Zaken is de omvang van de mobiele communicatie in 2003 ten opzicht van het jaar daarvoor met een kleine 11 % gestegen. Bij de distributie van radio en tv is het opvallend dat het satellietgebruik in 2003 sterk is gestegen. Het aantal satellietontvangers is met 28% gegroeid van 535.000 naar 688.000. Daarnaast is een start gemaakt met digitale etherontvangst. Digitenne had aan het eind van afgelopen jaar ongeveer 25.000 aansluitingen.
Bron: Netwerken in Cijfers 2004, Ministerie van Economische Zaken.
Met GSM bellen in vliegtuig
Airbus test op vrijdag 3 september het gebruik van mobiele telefoon en mobiel internet met een antenne in het toestel.
De langste tijd van de koude oorlog tussen mobiele telefoons en vliegverkeer zit erop. Nieuwe technologie maakt uitgebreid mobiel bellen in vliegtuigen mogelijk. Nu is nog de vraag of passagiers er trek in hebben.
Bron: Planet Multimedia, 26 augustus.
Vaste telefoon ingeruild voor mobiele telefoon
Steeds meer consumenten zeggen hun vaste telefoonlijn op. Ze zeggen genoeg te hebben aan hun mobiele telefoon en breedbandinternetaansluiting.
Bron: Telegraaf, 26 augustus 2004
Rotterdam wacht nog met C2000
Het nieuwe digitale communicatiesysteem voor hulpverleners C2000 wordt in Rotterdam niet eerder dan eind 2005 ingevoerd. Burgemeester Opstelten wil dat bovendien alleen doen als uitgebreide testen met C2000 bij de politie in de regio Rotterdam-Rijnmond positief uitpakken. Dat heeft burgemeester Opstelten geantwoord op vragen van het raadslid Siemons (Leefbaar Rotterdam). Opstelten heeft minister Remkes gevraagd om eerst alle problemen met C2000 op te lossen. Pas als C2000 net zo goed werkt als het huidige analoge systeem wil Rotterdam een go of no-go beslissing nemen over C2000.
Bron: Verbinding, 26 augustus
Schiphol wil chip in alle koffers
Schiphol wil alle koffers uitrusten met een computerchip, omdat die dan veel beter zijn te volgen. De luchthaven en de KLM hebben de technologie deze zomer uitgebreid getest en zijn tevreden over de resultaten, zei een woordvoerster van de luchthaven dinsdag. De radiochip (RFID) werkt beter dan de huidige streepjescode. Die wordt nu nog gebruikt om bagage op de plaats van bestemming te krijgen. "De chips waren erg betrouwbaar", verklaarde de zegsvrouw. Van mei tot augustus rustten Schiphol en de KLM op vluchten tussen Amsterdam en Narita in Japan de koffers uit met de nieuwe technologie. Antennes lezen de radiosignalen van zo’n chip, waardoor op elk moment bekend is waar de bagage zich bevindt. Zo kunnen grondafhandelaars de koffer snel vinden, wat handig is als die binnen korte tijd moet worden uit- en ingeladen. Vooral Schiphol kan daarvan profiteren. Relatief veel reizigers gebruiken de luchthaven om van het ene vliegtuig op het andere over te stappen. Ook kan het aantal kwijtgeraakte koffers door het systeem flink dalen. Dat scheelt luchtvaartmaatschappijen miljoenen euro’s per jaar. Het is nog onduidelijk op welke termijn Schiphol alle koffers met een chip wil volgen. Dat hangt vooral af van internationale regelgeving. "Er moet eerst één standaard komen voor de technologie", zei de woordvoerster. Schiphol gebruikte bij de proef bijvoorbeeld hoge radiofrequenties. Delta Air Lines en McCarren Airport pasten bij hun proef echter ultrahoge frequenties toe. Dat gaf betere resultaten. De KLM houdt nog een slag om de arm. Er is volgens een woordvoerder nog geen goedkeuring voor de invoering van de chips. "KLM kijkt nog naar de kosten." Bovendien wil ook de maatschappij wachten tot er een internationale standaard is. "Het heeft geen zin in je eentje een bepaald systeem te gaan gebruiken, terwijl anderen een nieuwer systeem toepassen. Dan loop je gelijk weer achter." De internationale organisatie voor de burgerluchtvaart IATA werkt inmiddels aan eenduidige regelgeving voor toepassing van de technologie. De IATA heeft daartoe een speciale commissie in het leven geroepen.
Bron: De Financieele Telegraaf, 24 augustus 2004.
Steeds meer weerstand tegen het plaatsen van antennes.
De afgelopen dagen waren er verschillende berichten in de media over verzet tegen het plaatsen van zendantennes.
Het begon in de Metro van 18 augustus met het artikel "Drie keer zo veel kanker bij GSM-masten" waarin een Duits onderzoek werd aangehaald dat aantoont dat "mensen die binnen een straal van vierhonderd meter van een GSM-mast wonen ruim drie keer zoveel kans hebben kanker te krijgen. Gedurende tien jaar zijn 967 inwoners van het plaatsje Naila gevolgd door artsen. In die periode werd onder de 320 mensen die nabij een GSM basisstation woonden 3,27 keer zoveel kanker geconstateerd."
In het artikel wordt verder fel uitgehaald naar de Gezondheidsraad die de richtlijnen voor de blootstelling aan elektromagnetische stralen opstelt."Neurobioloog Hugo Schooneveld vindt dat de raad zich actiever moet gaan opstellen. Schooneveld is er niet gerust op hoe de Nederlandse regering haar belangen afweegt: “Op dit moment lijkt het erop dat menselijke belangen ondergeschikt zijn aan economische. Dat vind ik een slechte zaak.” Een verontruste burger Edwin Goes van stopUMTS.nl stelt het nog scherper: “De Gezondheidsraad stelt dat de vraag of blootstelling aan GSM- en UMTS-velden schadelijk is, niet beantwoord kan worden, maar over voedsel zegt de raad: ‘Zolang de beoordelende instantie vragen heeft over de veiligheid, wordt het product niet toegelaten.’ Er worden elke dag UMTS masten bijgeplaatst."
Het Nationaal Antennebureau zet in een reactie vraagtekens bij de kwaliteit van het onderzoek:
"De onderzoekers hebben de resultaten bekend gemaakt voordat het onderzoek wetenschappelijk gevalideerd is. Een rapport waarin de methoden en gegevens beschreven staan is niet gepubliceerd. Ook is de manier van gegevensverzamelen voor ons onduidelijk. De vraag is, of de kennelijk gebruikte methode, informatie verzamelen uit de praktijkgegevens van de deelnemende huisartsen, een representatieve steekproef oplevert, of dat er wellicht een zekere selectie heeft plaatsgevonden. Het is dus op grond van de beschikbare gegevens niet mogelijk om te controleren of de conclusie van de onderzoekers dat er drie keer zoveel kanker voorkomt binnen een straal van 400 meter van de GSM-masten als daarbuiten inderdaad getrokken kan worden."
Metro kwam de volgende dag met een artikel Verzet tegen UMTS-masten blijft groeien. In dit artikel wordt het volgende geconstateerd: "In Nederland keren steeds meer mensen zich tegen de voortdurende uitbreiding van GSM-UMTS-masten. Omwonenden maken zich in toenemende mate zorgen over de mogelijke gevaarlijke straling van de masten. In Rotterdam heeft de plaatsing van een UMTS-mast van KPN op een bejaardenhuis al tot een rel geleid. Vorige week ontstond tussen de huurdersvereniging en de huismeester een handgemeen. Ook SP en Groenlinks staan uiterst kritisch tegnover het woud van masten."
Dezefde dag bijkt uit een artikel "Zendmast bij Lopik plat na jaren overlast" van het Utrechts Nieuwsblad dat jarenlang verzet tegen een omroepmast zijn vruchten heeft afgeworpen: "De 165 meter hoge noordelijke radiozendmast in de Lopikerwaard gaat zaterdag tegen de vlakte. Actievoerders hebben jaren lang gepleit voor het weghalen van de zender wegens overlast. Een aantal kabels die de zendmast aan de grond houdt, wordt zaterdag opgeblazen, zois nu definitief besloten. Hierdoor valt het 165 meter hoge gevaarte in het weiland naast het hoofdkantoor van de Nederlandsche Omroep-Zendermaatschappij (Nozema) in Lopikerkapel. Daarmee komt een einde aan de overlast die de zender al jaren veroorzaakt in de directe omgeving. Vooral bewoners van de wijk Zenderpark in IJsselstein hebben in huis last van storende elektrische apparatuur. Verschillende actiecomités maakten zich daarom de afgelopen jaren hard voor het weghalen van de middengolfmast uit Lopikerkapel. Ook tegen de aanwezigheid van een andere zender in de Lopikerwaard was weerstand. De gemeente Montfoort wist in 2002 al te bewerkstelligen dat een overlast veroorzakende zendmast in Mastwijk werd verplaatst naar Flevoland. De zender die zaterdag neer gaat, is de noordelijke radiozendmast van Nozema. De zuidelijke radiomast blijft staan. Dit voorjaar spraken de gemeentes IJsselstein, Montfoort en Lopik al met Nozema af dat de zendmast weggehaald zou worden. Ook worden de hoge frequenties niet meer vanuit Lopik uitgezonden en is het uitgezonden vermogen van de middengolfzender omlaag gebracht van 240 naar 100 kilowatt"
Overheid gaat mobiel waarschuwen
Vanaf eind 2004 gaat de overheid bij calamiteiten een bericht versturen naar iedere mobiele telefoon in de regio. Op die manier kan er in een regio bijvoorbeeld gewaarschuwd worden voor een verkeersopstopping of een windwaarschuwing worden gegeven aan alle boten op het IJsselmeer.
Hierbij wordt gebruik gemaakt van Cell Broadcast. Deze techniek maakt het mogelijk om een SMS-achtig bericht te versturen naar alle mobieltjes die zich binnen een bepaalde regio bevinden.
Bron: Persbericht ministerie van Economische Zaken.
Nieuwe oren voor de militaire inlichtingendienst
Het kabinet heeft besloten om een derde militaire inlichtingendienst op te zetten: Sigint. Sigint staat voor Signals Intelligence. Deze dienst wordt belast met het afluisteren van telefoongesprekken en radio-, fax- en internetverkeer. Voor het afluisteren van satellietverkeer heeft het ministerie van Defensie de beschikking over twee grote antennes op het satellietgrondstation te Zoutkamp, Groningen. Deze capaciteit wordt de komende jaren flink uitgebreid. In eerste instantie komen er zes schotelantennes bij. Uiteindelijk zouden er zelfs 22 schotels moeten komen.
NRC Handelsblad, 4 augustus 2004.
|