Radar

Lees verder

Radar (Radio Detection and Ranging) is een systeem voor bepaling van de plaats en eventueel de snelheid van een object. Dit gebeurt door het uitzenden van radiogolven, meestal in de vorm van korte pulsen. Deze pulsen worden teruggekaatst door het object. Uit de tijd tussen zenden van de puls en ontvangen van de echo kan de afstand tot het object worden bepaald. De snelheid van een bewegend object kan worden bepaald uit de Dopplerverschuiving. Dit is een verschuiving van de frequentie van het originele signaal ten gevolge van weerkaatsing aan een bewegend object. Deze verschuiving is groter naarmate de snelheid hoger is. Door te werken met een grote antenne met een smalle bundel die langzaam ronddraait, kan ook vrij nauwkeurig de locatie van het object worden bepaald. De meeste roterende radarsystemen draaien enkele keren per minuut rond. Dergelijke roterende radars worden onder andere voor navigatie en verkeersbegeleiding op zee en in de lucht gebruikt.

Er zijn verschillende types radar. De meeste radarsystemen zenden in pulsen, maar er zijn ook radarsystemen die continue signalen uitzenden. Dergelijke Continious Wave (CW) radarsystemen worden met name gebruikt voor localisatie over niet al te grote afstanden. Gepulste radar wordt gebruikt voor objecten op grote tot zeer grote afstanden. Met een gewone CW radar is de afstand tot het object niet te bepalen. Dit is alleen mogelijk als de frequentie wordt gevarieerd, bijvoorbeeld FM gemoduleerd. Meestal wordt een lineaire modulatie genomen. Dit houdt in dat de frequentie langzaam toeneemt met de tijd tot een bepaald maximum en dan weer opnieuw bij het minimum begint. (Voor de kenners onder ons: de frequentie varieert hierbij volgens een zaagtand rond de draaggolffrequentie.)

Radarsystemen worden voor een groot aantal verschillende toepassingen gebruikt. Hierbij moet met name worden gedacht aan verkeersbegeleiding, navigatie, weersvoorspellingen, inbraakbeveiliging, remote sensing en militaire toepassingen.




Terug naar boven.

 
© Peter Anker, Gids in Frequentieland.