HAPS

High Altitude Platform Station (HAPS)is een systeem waarbij radiocommunicatie via luchtschepen in de stratosfeer plaatsvindt. De luchtschepen worden op 20 tot 50 km hoogte stabiel boven een stedelijk gebied geplaatst. Met behulp van richtantennes kunnen zeer specifieke gebieden worden aangestraald. De opbouw van een HAPS systeem is vergelijkbaar met een satellietsysteem. De communicatieverbinding verloopt vanuit de HAPS gebruiker via het HAPS platform naar een grondstation op aarde waar het verder wordt gerouteeerd.

Op dit moment zijn er voor vaste verbindingen frequenties toegewezen aan HAPS. Dit zijn de frequentiebanden 47,2-47,5 en 47,9-48,2 GHz.

HAPS wordt nu ook gezein als een alternatief om tegen lage kosten aan mobiele gebruikers snelle (breedbandige) toegang tot Internet en andere 3e generatie diensten te gaan bieden. De HAPS platforms komen dan in de plaats van een aards netwerk. De mobiele gebruiker kan gebruik blijven maken van zijn normale 'aardse' toestel. Er wordt dan ook voor gepleit om de banden die voor aardse netwerken aan IMT-2000/UMTS zijn toegewezen ook open te stellen voor gebruik door HAPS.

Een belangrijke initiatiefnemer was Sky Station. Het was de bedoeling dat het systeem van Sky Station in 2002 operationeel zou worden.

Klik voor een grotere afbeelding.Het Capanina project probeert HAPS nieuw leven in te blazen. Capanina wil in rurale gebieden van Europa en aan treinen breedbandige draadloze communicatie waaronder internet-toegang gaan bieden. Het Capanina-project wordt mede gefinancierd door de Europese Unie, via het Information Society Technologies programma van het 6e kader programma. Capanina heeft haar oog laten vallen op de frequenties uit de band van 28-31 GHz. Tijdens de Wereld Radio Confernetie 2003 zijn er afspraken gemaakt dat frequenties uit de band mogen worden gebruikt zolang bestaand gebruik niet wordt gestoord.


Terug naar boven.

 
© Peter Anker, Gids in Frequentieland.