Communicatie

Voor de communicatie is een vliegtuig aangewezen op de radio. Van oudsher wordt hierbij gebruik gemaakt van de kortegolf. Later zijn hier ook hogere frequenties en satellietcommunicatie bijgekomen.
HF communicatie

HF communicatie maakt gebruik van frequenties in de kortegolf (HF) tussen de 2,850 en 22 MHz. De HF was vroeger de enige manier om een vliegtuig tijdens de vlucht te kunnen bereiken. Naast frequenties tbv de luchtverkeersbegeleiding hadden de luchtvaartmaatschappijen ook eigen frequenties om het vliegtuig te kunnen bereiken.

Communicatie in de kortegolf kwam in gebruik in de jaren 1930. In die tijd hadden vliegtuigen een lange antenne die tijdens een gesprek werd uitgerold en daarna weer werd binnengehaald.

VHF communicatie

Communicatie vindt nu vooral plaats op de VHF voor de communicatie over korte afstanden en via een satelliet voor communicatie over langere afstanden. De HF wordt tegenwoordig dan ook niet veel meer gebruikt. Gebruik van de HF vindt alleen nog plaats boven dunbevolkt gebied, de oceanen en vooral boven de polaire cirkel waar satellietcommunicatie niet mogelijk is.

Nederland heeft de beschikking over een frequentie voor communicatie boven de Noordzee. Deze wordt echter niet gebruikt.

De VHF band (117.975 - 137 MHz) wordt met name gebruikt voor het verkeer op de luchthavens en voor contact met de luchtverkeersleiding. Van de 760 kanalen van 25 kHz die in de band zijn gedefineerd is dan ook twee-derde (506) bestemd voor verkeersbegeleiding. De overige kanalen kunnen door de luchtvaartmaatschappijen worden gebruikt.

Naast spraak wordt er ook gebruik gemaakt van datacommunicatie.

Omdat de band vol raakte wordt in Europa nu overgegaan op kanalen van 8,33 kHz.

Satellietcommunicatie

Satellietcommunicatie (vaak afgekort tot SATCOM) maakt gebruik van de L-band (1545 - 1555 MHz en 1646,5 - 1656,5 MHz). Satellietcommunicatie is in feite de vervanger van de oude HF verbindingen. Satellietcommuncatie wordt dan ook met name gebruikt boven dunbevolkte gebieden, boven de ocenanen en boven de polaire cirkel. Behalve voor spraak wordt satellietcommunicatie ook gebruikt voor datacommunicatie.


Terug naar boven.

 
© Peter Anker, Gids in Frequentieland.