Frequenties in het nieuws van november 2004

Frequenties zijn zo algemeen dat ze regelmatig het nieuws weten te halen. Hieronder volgt een overzicht.
N.B. Het kan zijn dat de oudere links naar de externe artikelen niet meer werkt.

Treinvertraging en op de mobiele telefoon
November 2004 zijn ProRail, NS, het Telematica Instituut en Sogeti een proef gestart met locatiegebonden reisinformatie, zogenaamde ‘Location Based Services’. Via een applicatie op een mobiele telefoon wordt informatie verstrekt aan reizigers: informatie die van toepassing is op de plek waar de reiziger zich op dat moment bevindt. Aan de proef nemen zo’n 70 vrijwilligers deel; de eerste resultaten zijn positief en de gebruikers zijn tevreden over de service. Voornaamste voordeel tot nu toe lijkt het snel beschikbaar zijn van informatie over vertragingen en alternatieven reiswijzen.
Bron: Persbericht Telematica Instituut.

Mobiele TV wordt hit
Grote mobiele aanbieders hebben hoge verwachtingen van het aanbieden van digitale televisie voor telefoons. Sommige telecombazen voorspellen zelfs dat volwaardige tv de grootste hit gaat worden sinds de introductie van het mobiele beltoestel. Ook analisten verwachten veel van de mobiele tv. Volgens de Amerikaanse marktkenner Andrew Cole zullen alleen al in de VS consumenten op termijn miljarden aan mobiele televisie gaan uitgeven. Telecombedrijven, tv-stations en fabrikanten van apparaten zullen hiervan gaan profiteren, zo denkt Cole. Mobiele bellers die beschikken over moderne apparaten kunnen reeds bepaalde tv-zenders op hun mobieltje ontvangen. Kenners verwachten echter dat mobiele tv pas echt gaat doorbreken indien mobieltjes uitgevoerd zijn met een speciale, digitale tv-antenne naast die voor gewone mobiele communicatie. Programma's zullen worden uitgezonden in het Digital Video Broadcasting Handheld (DVB-H) formaat.
Bron: Telegraaf.

De Foony

Mobiele kleutertelefoon
Vanaf 29 november ligt er -nog net op tijd voor Sinterklaas- een telefoon voor jonge kinderen in de winkel. De FOONY is een mobiele telefoon in de vorm van een beestje en is verkrijgbaar in de kleuren roze en wit. De telefoon heeft geen toetsenbord en ook geen scherm. Op de telefoon zitten alleen 3 knoppen. Hiermee kan alleen naar 5 voorgeprogrammeerde nummers worden gebeld.
Bron: Persbericht Foony.

Wireless Leiden gaat uitbreiden in Zuid-Holland
Op initiatief van de Stichting Wireless Leiden hebben “wireless” vrijwilligersorganisaties uit een tiental Zuidhollandse gemeenten besloten te gaan samenwerken. Het doel is te komen tot een groot, regionaal draadloos computernetwerk voor iedereen. Dit netwerk zal in eerste instantie de regio tussen Zoetermeer, Alphen a/d Rijn en Katwijk omvatten.
In het gebied van Leiden en omgeving bestaat al een vrijwel dekkend netwerk met meer dan vijftig netwerkknooppunten dankzij Wireless Leiden en Wireless Jacobswoude. Enkele duizenden inwoners maken er kostenloos gebruik van voor onderlinge communicatie, het delen van bestanden en Internettoegang. In de omringende gemeenten zijn diverse, soortgelijke vrijwilligersinitiatieven van de grond gekomen. Door samen te werken en technologie en ervaring te delen kunnen deze groepen niet alleen een vliegende start maken, maar kan er ook een groot samenhangend netwerk ontstaan.
Bron: Persbericht Wireless Leiden, 23 november.

Australië krijgt 3G
Australië krijgt een landelijk dekkend 3G netwerk. Dat zijn SingTel dochter Optus en Vodafone Australië overeengekomen. Er komen ruim 2000 basisstations die klanten van beide netwerken gaan bedienen. Door de samenwerking worden belangrijke kosten uitgespaard. Australië kent slecht 18 miljoen inwoners op een gebied dat zo groot is als de Verenigde Staten. Helemaal sluitend zal het netwerk vermoedelijk niet worden. Aanvankelijk worden Sydney, Melbourne en Canberra voorzien, dan de steden Brisbane, Perth en Adelaide. De tussenliggende gebieden worden langzaam opgevuld. Overigens hebben Telstra en Hutchison Telecommunications onlangs een soortgelijke samenwerking aangekondigd.
Bron: Automatiseringsgids.

Europese Galileo-project in financiele problemen
Het Europese Galileo-project is wederom vertraagd. Dit keer is er onenigheid ontstaan over de financiering.
Galileo is een Europess systeem voor satellietnavigatie. Het systeem wordt ontwikkeld als tegenhanger van het Amerikaanse GPS. Volgens de oorspronkelijke plannen zou Galileo in 2008 operationeel moeten zijn met 4 satellieten. In een later stadium zou het netwerk moeten worden uitgebreid tot 30 satellieten.
Bron: Planet Multimedia.

De buddy - een mobiele teksttelefoon voor dovenMobieltje voor doven
Telfort, Blue-Comm en Annies introduceren vandaag een nieuw communicatiemiddel voor doven en slechthorenden - The Buddy. Deze mobiele teksttelefoon is een eenvoudig apparaat waarmee doven en slechthorenden ook onderweg en buitenshuis telefonisch met elkaar kunnen communiceren. De technologie van The Buddy zorgt ervoor dat de ingevoerde tekst wordt verstuurd en direct zichtbaar is voor de ontvanger met een Buddy. Hiermee kunnen doven en slechthorende interactief mobiel communiceren. The Buddy is alleen verkrijgbaar in combinatie met een Telfort abonnement.
Telfort werkt samen met Blue-Comm, leverancier van The Buddy en Annies, adviseur en verkoop van telecommunicatie voor doven en slechthorenden. De samenwerking is opgezet om doven en slechthorenden in Nederland dezelfde mobiliteit te bieden als een consument met een goed gehoor. Zo'n 80.000 mensen kunnen door gebreken aan het gehoor geen gebruik maken van een normale telefoon.
Bron: Persbericht Telfort, 19 november 2004.

Doe de dubieuze dagen test bij Greenpeace.

Greenpeace voert actie tegen gif in mobieltje
Greenpeace is een actie begonnen tegen gif in mobieltjes, computers en televisies. Op de site van Greenpeace is het mogelijk om het typenummer van de apparaten in te geven om te kijken hoeveel gif daar in zit. Dat gif komt uiteindelijk via het afval in het milieu terecht, waarschuwt de milieuorganisatie.
Heb je een mobiele telefoon van Nokia, een computer van Samsung of een televisie van Sony of Philips? Die vind je niet in de test omdat Samsung, Nokia, Sony en Philips al aan Greenpeace hebben toegezegd de giftige stoffen uit hun producten te halen!
Bron: Automatiseringsgids, Greenpeace.

Draadloze toegang gangmaker groei Internet
Draadloze diensten bieden internet nieuwe kansen. Topmensen uit de internetwereld zien WiFi en breedbandinternet als de motor achter de groei van hun bedrijven en de internetindustrie als geheel.Internet krijgt door draadloze technologieën een nieuwe impuls, zo vinden de directeuren.
Tijdens een rondetafeldiscussie van het TechNet Innovatie Summit bij zoekgigant Google spraken zo’n 400 hoogste bazen van technologiebedrijven over innovatie. De verstrekkers van risicokapitaal die ook bij het gesprek aanwezig waren hadden goed nieuws: ze zouden klaar zijn om, na de internetcrisis eind jaren negentig, opnieuw te investeren in nieuwe diensten.
De directeuren zien mogelijkheden genoeg, vooral wat betreft nieuwe draadloze diensten. Bill Joy van Sun Microsystems denkt dat het internet in de nabije toekomst uiteenvalt in subnetten. In aanvulling op het World Wide Web ontstaat er volgens hem een persoonlijk web, een informatie web en een entertainment web. Intel topman Paul Ottellini verwacht dat draadloze technieken er voor kunnen zorgen dat ook inwoners van afgelegen gebieden toegang hebben tot internet.
Bron: Telegraaf, 17 oktober 2004.

Economische Zaken vraagt fabrikanten Bluetooth beveiliging te verbeteren
Het ministerie van Economische Zaken heeft fabrikanten van mobiele telefoons gevraagd de Bluetooth-beveiliging te verbeteren. Dat zegt staatssecretaris Van Gennip in antwoord op kamervragen van Pvda-parlementslid Martijn van Dam. Hij legde de vragen voor naar aanleiding van een uitzending van Tros-consumentenprogramma Radar. In een uitzending van begin oktober 2004 bleek dat telefoons met een actieve Bluetooth-verbinding eenvoudig te misbruiken zijn.
In de uitzending werd aangeootnnd dat probleemloos agenda's, adreslijsten en bellijsten van willekeurige mobiele telefoons via Bluetooth in zijn te zien.
Staatssecretaris van Economische Zaken, Karien van Gennip, van Economische Zaken vraagt de telefoonmakers de softwarefout te repareren en eigenaren van de kwetsbare telefoons uit te leggen hoe ze het beveiligingsgat kunnen dichten.
Bron: Planet Multimedia, Ministerie van Economische Zaken.

Nieuw platform voor RFID toepassingen
Het RFID Platform Nederland en ECP.NL, platform voor eNederland, gaan hun krachten bundelen op het terrein van toepassing van RFID, de nieuwe smart chip die contactloos gelezen kan worden.
De toepassingen van de RFID-chip gaan dusdanig snel dat het platform RFID en ECP.NL besloten hebben hun inspanningen op dit terrein te bundelen. RFID maakt het mogelijk om op afstand goederen en personen te volgen en te identificeren. Toepassing bij defensie (bijvoorbeeld in Irak), in de logistiek en bij beveiliging in winkels zijn al populair, maar steeds vaker wordt de chip ook gebruikt om personen te identificeren, zoals pasjes voor toegangscontrole bij bedrijven en parkeergarages.
Ook in marketing, bijvoorbeeld voor het verbeteren van klantcontacten met een klantenkaart is RFID bij uitstek geschikt. Het gebruik van RFID-technologie is van grote economische en maatschappelijke waarde voor sectoren als logistiek, transport, retail, zorg, defensie en onderwijs. Om juist de concurrentiekracht van het Nederlandse bedrijfsleven te bevorderen en tegelijkertijd de individuele vrijheid van burgers te beschermen hebben de beide organisaties besloten om samen te gaan werken.De samenwerking zal ertoe leiden dat de leden wederzijds kunnen delen in elkaars activiteiten, dat er gezamenlijk opgetreden zal worden naar de overheid en marktpartijen en dat de slagkracht vergroot zal worden.
Bron: Persbericht ECP, 11 november 2004.

Bluetooth komt met snellere versie
Er is een nieuwe verbeterde versie van de Bluetooth-standaard (Bluetooth Version 2 + EDG, Enhanced Data Rate) ontwikkeld en goedgekeurd. Belangrijkste kenmerken van Bluetooth2 zijn:
· 3 keer zo hoge datasnelheid,
· lager stroomverbruik,
· verbeterde foutcorrectie,
· verbeterde mogelijkheid draadloze verbindingen met meerdere apparaten tegelijk op te bouwen,
 (dankzij de vergrote datasnelheid).
De hogere datasnelheid maakt toepassingen mogelijk, zoals het draadloos versturen van muziek in cd-kwaliteit, van digitale foto's en het draadloos aansturen van een laserprinter. Dit opent mogelijkheden voor MP3-spelers, digitale radio, speakers, hoofdtelefoons. De apparatuur die straks Bluetooth2 gebruikt zal compatible zijn met de huidige Bluetooth-standaard.
Bron: Persbericht Bluetooth SIG.

Vodafone komt met UMTS offensief
Vodafone heeft vandaag in 13 landen in Europa, waaronder Nederland en in Japan, nieuwe UMTS diensten en 5 nieuwe UMTS toestellen gelanceerd. Het toestelaanbod bestaat uit de Sharp 902, Motorola V980, Sony Ericsson V800, Nokia 6630, Samsung Z107, Samsung Z105 en SonyEricsson Z1010. De toestellen zijn speciaal voor Vodafone gemaakt om zeker te zijn van de beste Vodafone live! UMTS beleving die nu op de markt verkrijgbaar is.
Vodafone biedt een breed aanbod aan nieuwe diensten op Vodafone live! met UMTS. Vodafone klanten met een UMTS-telefoon kunnen nu ook kiezen uit televisieprogramma's zoals het NOS Journaal, RTL Nieuws en live nieuws op CNN. De verbeterde diensten bevat ook de Video Clip Top 5 van Ruud de Wild, de nieuwste clips van MTV, de “Film van de Maand”, met trailers en achter-de-schermen beelden van kaskrakers zoals de nieuwste Bridget Jones film, The Edge of Reason. Op sportgebied biedt Vodafone haar klanten de keuze uit verschillende sportmomenten, zoals de doelpunten van Ruud van Nistelrooy. Vodafone heeft exclusieve contentovereenkomsten met Warner Bros (Looney Tunes), MTV, Disney, Maxim, Sony Music, Manchester United, UEFA Champions League en Ferrari. Met betrekking tot muziek biedt Vodafone haar klanten Welcome Tunes en 'master record' ringtones. Dance events zoals Dance Valley Winter kan men live bekijken op de mobiele UMTS-telefoon. Met UMTS brengt Vodafone ook mobiel gamen naar een hoger niveau door nieuwe spannende 3D games, zoals Ferrari Experience 3 en Beach Mini Golf.
Bron: Persbericht Vodafone, 10 november 2004.

Hackhulpmiddel voor WiFi online
De beveiliging van diverse draadloze netwerken staat mogelijk onder druk nu er een programma is verschenen om de beveiligde toegang te kraken. Het programma, WPA Cracker, is bedoeld om de wpa-beveiliging (wifi protected access) van draadloze netwerken met een woordenboekaanval te breken. Overigens werkt het programma alleen bij netwerken die gebruik maken van een zogeheten pre-shared encryption key.

Bij woordenboekaanvallen wordt met willekeurige woorden uit het woordenboek geprobeerd een systeem binnen te komen. Beveiligingsexperts waarschuwen al sinds vorige maand voor dergelijke aanvallen. Nu het programma WPA Cracker onder meer via Tinypeap.com vrij te downloaden is, lopen sommige wifi-netwerken mogelijk een groot risico.

Volgens beveiligingsdeskundige Robert Moskowitz van TruSecure is deze kraak nog makkelijker dan die van wep, de voorganger van wpa. Het wpa-beveiligingsprotocol wordt gebruikt om veilig draadloos dataverkeer via wifi-apparaten te garanderen.
Bron: Webwereld, 9 november.

Polyfone kiestoon
Het einde van saaie kiestoon “tuuuut - tuuuut - tuuuut” is nabij. Vodafone introduceert vandaag de welkomsttoon (ringback tones) in Nederland.
In plaats van de traditionele toon die gebruikers horen als ze iemand bellen, kunnen geregistreerde abonnees deze toon aanpassen aan hun persoonlijke voorkeur. Bellers worden verwelkomt met een muziekje, grapje of ander geluid, tot de telefoon wordt opgenomen. Deze dienst is echter niet gratis.
De dienst komt overwaaien uit Zuid-Korea, waar het concept al behoorlijk populair is.
Bron: Metro, maadag 8 november; Vodafone.

Straling van GSM's nauwkeurig te meten
TNO heeft een nieuwe methode ontwikkeld om zeer nauwkeurig te meten hoeveel straling mobiele telefoons produceren.
Regelmatig verschijnen er berichten in de media over de eventuele risico's van de straling van gsm's (mobiele telefoons) voor de volksgezondheid. Hoewel voor eventuele gevaren tot nu toe nog geen sluitend wetenschappelijk bewijs is gevonden, is de straling uit gsm's wel aan wettelijke limieten gebonden. De hoeveelheid straling die een beller ontvangt wordt met SAR (“Specific Absorption Rate”) aangeduid. Sinds kort beschikt TNO EPS BV over een methode om de SAR nauwkeurig te bepalen. Hiermee kan overigens niet alleen van gsm's, maar ook van andere draagbare apparatuur met antennes (bijvoorbeeld apparatuur voor draadloos internetten (WLAN)) worden vastgesteld of deze aan de stralingsnormen voldoet. Voor het meten van de straling die bij het oor op het menselijk hoofd afkomt, wordt gebruik gemaakt van een kunsthoofd, met daarin een speciale vloeistof die, net als hersenen, veel water bevat. Een high tech robot beweegt een minuscule antenne rond in het hoofd, en zo wordt millimeter voor millimeter de SAR bepaald.
Bron: TNO, 5 november.

GSM net zo gewoon als HEMA-worst
De GSM is zo gwoon te geworden dat ze nu naast de HEMA-worst in het assortiment van de Hema worden opgenomen. De HEMA komt met een eigen SIM-kaart.
KPN levert de toegang tot een mobiel netwerk, maar in het beeldscherm van de mobiele telefoons komt de naam van de HEMA te staan.
Bron: Planet Multimedia, 3 november.

Philips-technologie voor betalen met je mobiel
Mobiele telefoons krijgen binnenkort een chip waarmee heel makkelijk bij kassa's kan worden betaald. De drie grootste mobieltjesfabrikanten introduceren het systeem en openen zo voor Philips, die de chips levert, een potentieel enorme markt.
In de mobiele telefoontjes komt een NFC-chip, een chip voor near field communication oftewel communicatie over zeer kleine afstanden. De bezitter van zo'n mobieltje hoeft het telefoontje alleen maar op een centimeter afstand van een 'lezer' te houden om af te rekenen. Dat kan dan gebeuren doordat er, net als bij een chipknip, 'elektronisch geld' op de chip staat, of omdat er een soort elektronische creditcard in de chip zit. Ook is NFC geschikt om als elektronisch betaalsysteem voor het openbaar vervoer te dienen.
Bron: Trouw, 1 november 2004.
     De eerste klant is binnen
Philips heeft in het Duitse openbaar vervoer een klant gevonden voor zijn technologie om buskaartjes te betalen met een mobieltje. In Hanau, een plaats in de buurt van Frankfurt, vinden vanaf begin volgend jaar de eerste testen plaats, meldde het technologieconcern dinsdag. Philips werkt daarbij samen met Nokia. De Finse fabrikant van telecomapparatuur zet daarvoor een van zijn nieuwste mobiele telefoons in: het 3220-model dat is uitgerust met een NFC-chip. De lokale vervoersmaatschappij die van de noviteit gebruik gaat maken, is Rhein-Main Verkehrsverbund (RMV).
Bron: Telegraaf, 3 november 2004.

SMS-bericht werkt effectiever dan sirenes
Alarmeren van de bevolking per sms-bericht op de mobiele telefon is een noodzakelijke aanvulling op de sirenes. Met een sms-alarmbericht worden veel meer mensen gewaarschuwd dan met de sirenes alleen. Nu hoort eenderde van de bevolking de sirenes niet, terwijl met alarmering per sms-bericht slechts 11 procent van de bevolking niet bereikt wordt.
Bron: NRC Handelsblad, 2 november 2004.

Ingebruikname C2000 in Zuidoost-Brabant uitgesteld
De ingebruikname van het nieuwe digitale communicatiesysteem C2000 voor de orde- en hulpdiensten in Zuidoost-Brabant is tot nader order uitgesteld. Het bereik is in sommige delen van de regio namelijk onvoldoende, zo is gebleken.
Regionaal projectleider Van der Muuren heeft dit dinsdag bekend gemaakt. Het nieuwe, landelijke systeem is bedoeld voor de politie, de brandweer en de ambulancedienst. Buitenstaanders kunnen het niet afluisteren. Het was de bedoeling dat C2000 in december in Zuidoost-Brabant operationeel zou worden. Het tijdelijk bijplaatsen van extra zendmasten is geen haalbare optie, aldus Van der Muuren.
Bron: Planet Internet, 2 november 2004.

BT begint met mobiel bellen via WiFi
British Telecom (BT) wil vanaf voorjaar 2005 goedkope mobiele telefonie verkopen via mobiele telefoons met WiFi, draadloos internet. Engelsen die bij één van de 17.000 publieke WiFi-hotspots van British Telecom staan, telefoneren volgend jaar tegen een laag beltarief. Binnenkomende gesprekken worden via het GSM-net afgehandeld.
Het Engelse telecombedrijf British Telecom installeert momenteel vele duizenden WiFi-punten op druk bezochte locaties als vliegvelden, cafés, hotels en stations.
BT gaat met de nog te lanceren dienst ervan uit dat mobiele bellers over een telefoon beschikken die behalve GSM/GPRS ook Bluetooth en WiFi ondersteunt. De eerste toestellen van dat type komen geleidelijk aan op de markt, onder meer van Motorola-makelij.
Klanten van de mobiele aanbieder die thuis, op het werk of bij een publieke WiFi-hotspot zijn telefoneren niet via GSM, wat het gesprek goedkoper maakt. De signalen van het gesprek gaan van de telefoon via wifi over het ADSL-netwerk van British Telecom. Dat vormt een stimulans voor de omzet op het vaste net, dat momenteel te lijden heeft onder volumeverlies door klanten die juist steeds vaker via het GSM-net gaan bellen.
BT beschikt sinds de beursgang van zijn mobiele tak (MMo2) niet meer over een eigen mobiel telecomnetwerk. Het bedrijf van de Nederlander Ben Verwaayen huurt GSM-capaciteit bij T-Mobile en sloot onlangs ook een WiFi-roamingcontract met het dochterbedrijf van Deutsche Telekom. Ze geven over en weer toegang toegang tot elkaars netwerk van WiFi-hotspots.
Het nieuwe mobiele aanbod maakt deel uit van BT's Bluephone-project, waarbij klanten ook al mobiel maar via internet kunnen bellen. Daarbij worden signalen van een telefoongesprek in of om huis via de Bluetooth-verbinding van de telefoon naar een Bluetooth-ontvanger doorgeseind die het gesprek verder via ADSL afhandelt.
Bron: Planet Multimedia, 1 november 2004.

F-vergunning voor radiozendamateurs
Vanaf 28 oktober 2004 wordt de F-vergunning verstrekt aan de radiozendamateurs die voldaan hebben aan het examen “Radiotechniek en voorschriften I”.
Deze categorie is ontstaan door het vervallen van het onderdeel morsetelegrafie in het radiozend-examen. Het gevolg hiervan is dat de A- en C-vergunningen wel blijven bestaan maar niet meer worden uitgegeven. De A- en C-vergunninghouders kunnen overstappen naar een F-vergunning.
Bron: E-nieuws nr. 14, Agentschap Telecom.

VS kunnen vijandige satellieten storen
De Amerikaanse luchtmacht heeft een maand geleden in stilte een systeem in gebruik genomen waarmee vijandige communicatiesatellieten kunnen worden gestoord. Dat heeft het ruimtecommando van de luchtmacht vrijdag tegenover het persbureau Reuters gezegd. De stoorzender kan transmissies van satellieten tijdelijk hinderen zonder dat de kunstmaan zelf wordt beschadigd. Het gebruikt daarvoor de elektromagnetische energie van radiofrequenties. Functionarissen wilden verder niet uitweiden over de werking van het systeem. Het Amerikaanse leger heeft in het verleden geëxperimenteerd met een serie wapens tegen satellieten, waaronder lasers, die satellieten kunnen vernietigen. Een van de voordelen van het nieuwe systeem is dat het geen rondslingerende wrakstukken veroorzaakt. Het nieuwe systeen bestaat uit een antenne en zend- en ontvangstapparatuur en kan met een vrachtwagen worden vervoerd. Het leger beschikt momenteel over drie van zulke installaties. Controle over de ruimte is een van de speerpunten van het Amerikaanse ruimtevaartbeleid. Doel van deze politiek, in 1996 in gang gezet door de toenmalige president Clinton, is ongehinderde toegang van het Amerikaanse leger tot de ruimte en het voorkomen dat vijanden gelijke voordelen krijgen.
Bron: Automatiseringsgids, 1 november.




Terug naar boven.

 
© Peter Anker, Gids in Frequentieland.