Frequenties in het nieuws - september 2004

Frequenties zijn zo algemeen dat ze regelmatig het nieuws weten te halen. Hieronder volgt een overzicht.
N.B. Het kan zijn dat de oudere links naar de externe artikelen niet meer werkt.

Lees verder

Radiozenders in financiële moeilijkheden
Vrijwel alle radiostations zouden tijdens de vorig jaar gehouden veiling veel te veel geld hebben geboden voor hun radiofrequenties, waardoor ze nu in financiële problemen zitten. Het is niet uitgesloten dat een aantal radiostations uitzending moeten staken, concludeert adviesbureau KPMG Bussiness Advisory Services in samenwerking met TNS-NIPO Consult na eigen onderzoek.
Op 1 juli 2003 werden de FM radiofrequenties in een veiling opnieuw verdeeld voor een periode van 8 jaar en 3 maanden. Tijdens deze veiling hebben met name de nieuwe landelijke radiostations aanzienlijke bedragen geboden. Zo betaalde John de Mol 80 miljoen euro voor de frequentie van Noordzee FM, Radio 538 betaalde 57 miljoen en Sky Radio betaalde 56 miljoen. In totaal heeft de veiling 340 miljoen euro opgeleverd. Om een dergelijke grote investering terug te kunnen verdienen richten de meeste radiostations zich op dezelfde, voor adverteerders meest aantrekkelijke, doelgroep. Hierdoor verschraalt het radio-aanbod en vliegen de adverteerderskosten naar beneden.
Het onderzoek geeft aan dat radiostations zich beter kunnen richten op een doelbewuste profilering voor een speciale doelgroep. Dat ligt volgens de onderzoekers echter niet voor de hand omdat de stations dan inkomsten mislopen.
Volgend jaar is er weer een veiling. Dan gaat het om de digitale frequenties. Het onderzoek waarschuwt voor vroegtijdige investeringen hierin. “De consument neemt niet gelijk afscheid van de FM-frequentie. Denk maar aan luisteraars in de auto en de kosten die samenhangen met de aanschaf van het nieuwe medium. ”
Bron: NRC Handelsblad, Planet Internet, 28 september 2004.

Vijf partijen bieden op Telfort
Ten minste vijf investeringsmaatschappijen bieden rond 400 miljoen euro voor Telfort. Telfort-eigenaar Greenfield Capital Partners, die zijn belang deels wil verkopen, kan hierdoor de waarde van zijn belegging in ruim een jaar tijd zeker vertienvoudigen. Greenfield kocht Telfort in april 2003 voor 25 miljoen euro van het Britse mmO2. De investeringsmaatschappij zou een minderheidsbelang willen verkopen, maar volledige verkoop wordt niet uitgesloten.
Bron: Het Financieele Dagblad, 27 september 2004.

Lees verder

Satellietbedrijf Intelsat verkocht
's Werelds op één na grootste aanbieder van satellietdiensten Intelsat wordt voor 3 miljard dollar uitgekocht door Apollo Management. Dat bedrijf neemt ook, samen met een aantal partners, een schuld van 2 miljard dollar over. Intelsat levert onder meer data en telefoondiensten aan de Amerikaanse overheid. Belangrijkste organisaties achter Intelsat zijn Lockheed Martin, Tata Sons uit India en France Télécom. Aanvankelijk wilde de onderneming naar de beurs, maar de beursgang is drie keer uitgesteld. Ook waren er ooit plannen om het Europese Eutelsat over te nemen, maar ook daar is niets van terechtgekomen.
Bron: Automatiseringsgids, 27 september 2004.
Lees verder

UMTS groeit hard in Japan
In Nederland mag UMTS dan nog maar net beschikbaar zijn, in Japan werd het al in oktober 2001 geïntroduceerd door NTT DoCOMo, een strategische partner van KPN. De introductie van UMTS heeft een snel vervolg gekregen. Resultaat: onlangs werden 5 miljoen aansluitingen gerealiseerd in Japan. De Japanners kunnen inmiddels niet meer zonder mobiele datacommunicatie. De mobiele "telefoon" wordt de hele dag door gebruikt. En voor allerlei doeleinden: of het nu het downloaden van muziekclips is of om een buskaartje te kopen.
Bron: Het Financieele Dagblad.
... en ondertussen in Nederland
In Nederland hebben KPN en Vodafone een UMTS netwerk dat met een insteekkaart toegankelijk is voor zakelijke laptopgebruikers. Daarnaast heeft Vodafone nog welgeteld één opgevoerd Vodafone Live! toestel waarmee videoclips kunnen worden bekeken en verstuurd. T-Mobile zal naar verwachting voor het eind van het jaar met UMTS komen. Tegen die tijd zullen er waarschijnlijk ook meer toestelen op de markt zijn.

Lees verder

Sony Ericsson claimt eerste wereldwijd bruikbare UMTS-toestel
Mobiele telefoonfabrikant Sony Ericsson heeft een UMTS-toestel onthuld dat volgens het bedrijf geschikt is om wereldwijd te gebruiken voor Vodafone-abonnees. De V800 komt vanaf november beschikbaar, prijzen zijn niet bekendgemaakt.
Het toestel is geschikt voor videotelefonie en videoconferencing en beschikt over een 1,3 megapixel camera. De zogenaamde 3G-diensten kunnen met dit toestel overal ter wereld worden afgenomen, als er daar tenminste een contract is met “roamingpartners” van uw mobiele telefoonaanbieder.
Bron: Persbericht SonyEricsson, 22 september 2004.
Noot:De wereldwijde bruikbaarbaarheid is bereikt door in het UMTS toestel een tri-band GSM/GPRS telefoon te integreren. Het is dus geen echte wereldwijde IMT-2000/3G-telefoon.

Lees verder

Vodafone komt met UMTS toestellen
Vodafone sloot overeenkomsten met zes fabrikanten van mobiele telefoons om voor het eind van het jaar UMTS toestellen te leveren. Motorola levert drie UMTS-toestellen, Samsung twee en marktleider Nokia slechts één, evenals Sharp, Sony Ericsson en NEC. Als bijzonderheid meldt Vodafone de lancering van Europa's eerste 2 megapixel cameratelefoon voorzien van autofocus, optische zoom en hoge resolutie displays en toestellen met CD-muziekkwaliteit, stereospeakers en MP3-spelers; toegang tot 3D-gaming; video- en audiostreaming en video telefonie.
De gebrekkige beschikbaarheid van UMTS-toestellen is voor telecomaanbieders een drempel die de verbreiding van diensten belemmert. In Nederland levert KPN vooralsnog alleen een insteekkaart voor laptops, evenals Vodafone dat daarnaast ook een opgevoerd Live-toestel verkoopt. T-Mobile neemt voor het einde van het jaar zijn UMTS-net in dienst.
Bron: Planet Multimedia, 22 september 2004.

Lees verder

Tieners kunnen niet meer zonder mobieltje
Bijna alle Nederlandse kinderen tussen de 10 en 14 jaar hebben een mobieltje. Eén op de drie kinderen kan zich zelfs geen leven meer zonder mobieltje voorstellen. En sms’en heeft de traditionele functie van de mobiele telefoon voor hen overgenomen. Dit zijn enkele uitkomsten van het “tweeniesonderzoek” dat IPM KidWise in opdracht van Orange heeft uitgevoerd onder kinderen van 10 tot en met 14 jaar.
De meeste kinderen krijgen hun eerste mobieltje als ze 9 of 10 jaar zijn. Op die leeftijd willen vooral de ouders graag dat hun kinderen bereikbaar zijn. Slechts 36 procent van de kinderen betaalt de rekening zelf, 13 procent doet het samen met de ouders, en bij 49 procent van de ondervraagden betalen de ouders de kosten van de mobiele telefoon. Naarmate de kinderen ouder worden, zie je dat kinderen vaker zelf de kosten van hun mobiel betalen.
Kinderen bellen het meeste naar hun moeder (37 procent), vooral om te vertellen waar zij zijn (31%). Vriendjes en vriendinnetjes komen op de tweede plaats (31 procent), pas op de derde plaats gevolgd door vader (11 procent). De meeste kinderen verbellen zo'n 5 -10 euro per maand.
“Grootverbruikers” zijn de meisjes op de middelbare school, zij verbellen tussen de 10 - 20 euro per maand. Op de basisschool hebben bijna alle kinderen een prepaid (97 procent). Op de middelbare school hebben wat meer jongeren een abonnement, maar ook daar heeft nog 88 procent een prepaid mobieltje.
Bron: Nu.nl, 22 september 2004.

Filebestrijding met gsm krijgt vervolg
Een proef in Noord-Brabant om mobieltjes in te zetten bij het bestrijden van files, krijgt een vervolg. Het college van Gedeputeerde Staten stelt de komende twee jaar 1,7 miljoen euro beschikbaar om de proef uit te breiden tot de hele provincie.
Mobieltjes geven voortdurend hun positie door aan de centrale. Dankzij een speciaal ontworpen techniek heeft de provincie het afgelopen half jaar in de omgeving van de Efteling elk moment van de dag precies kunnen zien hoeveel auto's met inzittenden met een mobieltje in de buurt van het sprookjespark rondreden en met welke snelheid. Via borden langs de weg waarschuwde de provincie vervolgens voor dreigende files.
De provincie gebruikt de gegevens ook om het provinciale verkeers- en vervoersbeleid waar nodig bij te stellen. De provincie krijgt onder meer een beter zicht op structurele knelpunten en veel gebruikte sluiproutes.
Bron: Automatiseringsgids

Lees verder

Internet over 220V stoort nieuwe radiozendtechniek
Digital Radio Mondial (DRM), een nieuwe korteband-radiozendtechniek die de drukke FM-band moet gaan ontlasten, heeft veel hinder van internetverbindingen over spanningskabels. De voorzitter van de organisatie die de ontwikkeling van DRM begeleidt, waarschuwde hier gisteren voor op de International Broadcast Conference (IBC) in Amsterdam.
DRM is een standaard voor digitale radio van de internationale gemeenschap van zenderexploitanten. De technologie kan over AM-frequenties een geluidskwaliteit bieden die vergelijkbaar is met FM. Het bereik is echter veel groter dan FM of Digital Audio Broadcasting (DAB).
De technologie blijkt echter zeer gevoelig voor interferentie die ontstaat door data die over de spanningskabels wordt gestuurd. Met name in Engeland wordt een aantal proeven gedaan met deze technologie als alternatief voor een breedband-internetaansluiting of in-huis-netwerken.
Bron: Automatiseringsgids

Test met GSM in vliegtuig succesvol verlopen
Airbus heeft succesvol een test gedaan waarbij in een vliegtuig tijdens de vlucht kon worden gebeld. In het vliegtuig was een klein GSM basisstation opgehangen waarmee de mobiele telefoon van de passagiers contact heeft. Het telefoonverkeer werd vanuit het vliegtuig via het satellietnetwerk van Globalstar naar de aarde geleid. Daarnaast is een succesvolle proef gedaan met GSM/UMTS, Wi-Fi en Bluetooth technologie, welke het mogelijk maken om draadloos met bijvoorbeeld een laptop te internetten, te mailen en dergelijke vanuit het vliegtuig. Bij deze test werd gebruik gemaakt van een Inmarsat satelliet. Airbus wil vanaf 2006 GSM telefonie commercieel aanbieden aan vliegtuigpassagiers.
Bron: Persbericht Airbus, 15 september 2004.

Lees verder

Horeca stort zich op stoorzenders
Stoorzenders die mobiel telefoonverkeer onmogelijk maken zijn bezig aan een opmars in de horecawereld. Deze 'mobile phone jammers' storen de ontvangst en het bereik van mobiele telefoons. In Nederland zijn de stoorzenders verboden. toch worden dergelijke jammers steeds vaker verkocht, met name aan cafés, bioscopen en hotels.
Bron: de Volkskrant, 14 september.

Lees verder

UMTS ongeschikt voor videotelefonie
UMTS, de nieuwe standaard voor mobiele telefonie blijkt niet toereikend te zijn voor massaal gebruik van videotelefonie.
UMTS is in principe prima in staat om videotelefonie te leveren en veel van de UMTS-telefoons die in de handel zijn, maken het ook mogelijk om een videotelefoongesprek te voeren. Probleem is dat videotelefonie zoveel capaciteit vergt dat het UMTS-netwerk niet voldoende capaciteit heeft als gebruikers massaal overgaan op videotelefonie.
Bron: Financial Times Deutschland.

Lees verder

Ruim baan voor komst digitale radio
Luisteraars kunnen in de nabije toekomst veel meer informatie via hun radio krijgen, zoals over de uitgezonden muziek, het internationale, landelijke en regionale weerbericht, files en andere verkeersgegevens.
De landelijke omroep is op bescheiden schaal dit jaar al begonnen met digitale radio. Minister Brinkhorst (Economische Zaken) gaat nu ook de commerciële omroepen de mogelijkheid bieden digitaal uit te zenden door nieuwe frequenties ter beschikking te stellen. Brinkhorst rekent erop dat uiterlijk voor de zomer van 2005 alle nieuwe frequenties zijn toegekend. Bij de verdeling zullen gegadigden niet alleen op een financieel bod worden beoordeeld maar ook op kwaliteitseisen. Dit najaar komt de minister met een uitgewerkt voorstel waarin ook zal worden ingegaan op de afbouw van de huidige analoge FM-radio.
Bron: Telegraaf, 7 september 2004.

Lees verder

Nieuwe alternatief voor Traxys
Agentschap Telecom heeft een vergunning verleend aan Entropia Networks voor het gebruik van frequentieruimte voor een landelijk openbaar trunkingnetwerk. Entropia is een Belgische telecomoperator en exploiteert ook in België een dergelijk landelijk spraak en datanetwerk. Entropia wil dit netwerk uitbreiden naar Nederland en heeft hiervoor frequenties toegewezen gekregen in de 410 - 415 MHz / 420 - 425 MHz band. In deze band zitten ook het Traxys netwerk van KPN Mobile en het Mobitex netwerk van RAM Mobile Data.
Entropia vult hiermee een gat dat is ontstaan in de Nederlandse markt doordat KPN heeft aangekondigd dat Traxys op korte termijn wordt gesloten.
Bron: E-nieuws12-2004, Agentschap Telecom.

Lees verder

KPN dochter komt met ultra hoge UMTS antennes
KPNs Duitse dochteronderneming E-Plus heeft een techniek ontwikkeld waarmee het aantal antennemasten voor het UMTS-netwerk aanzienlijk kan worden verkleind. De techniek is gebaseerd op Ultra High Sites (UHS). Dit zijn antennes die op locaties van meer dan 100 meter hoogte worden geplaatst, zoals industriële schoorstenen en omroepzendmasten. Vanuit een dergelijke hoogte kan een groter gebied worden gedekt dan met de gebruikelijke lage antennelocaties. Het zendbereik is 2 - 4 kilometer in de stad en 4 - 6 kilometer in randstedelijke gebieden. E-Plus is van plan voor het eind van het jaar ongeveer 200 Ultra High Sites te plaatsen. Deze komen in de plaats van ongeveer 1500 conventionele antennesites.
Bron, Persbericht E-Plus, 04 september 2004.

Lees verder

Draadloos internetten tijdens het tanken
KPN gaat zestig Total pompstations voorzien van hotspots voor WiFi, met een optie op nog zestig stations. Daardoor wordt het mogelijk bij deze benzinestations draadloos te internetten.
Bron, Planet Multimedia, 03 september 2004

Lees verder

Radionet verraadt agenten
De nieuwe radio die nu wordt ingevoerd bij de politie kondigt agenten al van verre aan bij criminelen. De politieradio is weliswaar niet meer af te luisteren, maar wel is het tot op enkele meters nauwkeurig mogelijk te bepalen waar agenten zich bevinden. Het uitpeilen is mogelijk met behulp van een scanner die de specifieke digitale biepjes van de politie herkent en de sterkte ervan meet.
Bron, de Telegraaf, 01 september 2004.

Samsung gebruikt Philips-chip voor Near Field Communication
Samsung heeft zich aangesloten bij de elektronicaconcerns Sony en Philips voor de ontwikkeling en implementatie van een nieuwe chiptechnologie. Eerder al besloot de Finse mobieltjesfabrikant Nokia deze techniek te gaan gebruiken.
Deze chiptechnologie, die 'near field communication' (NFC) wordt genoemd, maakt draadloze communicatie mogelijk tussen allerlei apparatuur, zoals zaktelefoons, digitale camera's en draagbare computers.
Bron: NRC Handelsblad, 01 september 2004.

Politie mag GSM verdachte peilen
Politie en justitie hebben vanaf vandaag meer mogelijkheden de activiteiten van verdachten te achterhalen via hun mobiele telefoon. Voortaan kunnen de verkeersgegevens worden opgevraagd van verdachten van een misdrijf waarop vier jaar of meer celstraf staat. Het gaat om de datum en tijdstip van telefoongesprekken, met wie gebeld is, hoe lang het gesprek duurde en vanaf welke locatie de gebruiker belde.
Bron: NRC Handelsblad, 1 september 2004.



 » Het nieuws in
    augustus
 « Terug

Terug naar boven.

 
© Peter Anker, Gids in Frequentieland.