Het logo van GSM

GSM in Nederland

KPN Mobiel

Alhoewel al eind 1991 de eerste GSM-netwerken actief werden, duurde het nog tot 1994 voordat in Nederland het eerste GSM-netwerk operationeel werd. Dit netwerk werd, en wordt, beheerd door KPN (toen nog PTT Telecom). Sindsdien zijn er nog 4 aanbieders van GSM-netwerken bijgekomen, zodat er nu 5 GSM-aanbieders actief zijn in Nederland.

Libertel heet tegenwoordig Vodafone.

Telfort heet tegenwoordig O2. Dutchtone heet tegenwoordig Orange. In februari 1998 werd er door het verantwoordelijke Ministerie van Verkeer en Waterstaat een veiling georganiseerd, waarbij 2 GSM-vergunningen en een aantal losse frequentiepakketjes werden aangeboden. Tijdens deze veiling werd in totaal 1,8 miljard gulden geboden voor de beschikbare frequenties. De twee grote vergunningen werden gekocht door O2 (toen nog Telfort; gestart als een samenwerkingsverband tussen British Telecom en de NS) en Orange (toen Dutchtone; waar France Telecom achter zit).

Ben heet tegenwoordig T-Mobile Netherlands. Daarnaast wist T-Mobile Netherlands (toen Ben waar Belgacom en TeleDanmark achter zaten; tegenwoordig in handen van T-Mobile) voldoende losse frequentiepakketjes te bemachtigen om een netwerk mee op te kunnen bouwen. Ook KPN en Vodafone kochten op de veiling een aantal frequentiepakketjes, maar mochten deze twee jaar lang (tot februari 2000) niet gebruiken om de concurrentie een kans te geven. (Zie verder GSM frequenties).

Telfort kwam met een revolutionair Pak en Bel concept. Van de nieuwkomers was Telfort de eerste die op de markt kwam, in oktober 1998. Het Telfort netwerk had toen dekking in ruwweg de Randstad. Telfort heeft bij de introductie een nieuwe richting ingeslagen. Er wordt door Telfort duidelijk op de particuliere markt gefocused. De toestellen worden hierbij niet via telecommunicatie-speciaalzaken maar via winkels voor huishoudelijke artikelen, CD-winkels en zelfs via speelgoedzaken aangeboden. Telfort biedt hierbij een abonnementsvorm, waarbij maandelijks een vast bedrag aan tikken wordt gekocht. Abonnementskosten als zodanig zijn er niet.

In respectievelijk januari en februari 1999 gingen ook Orange en T-Mobile van start. De toegenomen concurrentie heeft de prijs voor mobiele communicatie fors teruggebracht. In april 1999 sloot Telfort een overeenkomst met Vodafone, zodat abonnees van Telfort in gebieden waar het netwerk nog niet af is, toch, via het Vodafone-netwerk, kunnen bellen.
Alle drie de nieuwkomers hebben rond de eeuwwisseling landelijke dekking bereikt.

Lees verder

Terug naar boven.

 
© Peter Anker, Gids in Frequentieland.