Lees verder
« Terug

RF-Identificatie

Radio Frequency Identification (RF ID) betreft het gebruik van radiogolven voor het identificeren van goederen, personen of dieren. Het kan worden beschouwd als een radiofrequente versie van de streepjescode. RF ID kan voor een veelheid aan toepassingen worden gebruikt, bijvoorbeeld automatische artikel identificatie, traceren van bezittingen, alarmeringssystemen, afval management, persoonsidentificatie, toegangscontrole, aanwezigheidssensoren, anti-diefstal beveiliging, data overdracht naar handheld devices, draadloze controle systemen en automatische tolheffing.

Klik voor meer informatie over inductieve systemen. RF ID maakt gebruik van een tag die op de goederen wordt geplaatst en een interrogator of reader. Bij RF ID wordt veelal gebruik gemaakt van een inductief systeem, waarbij de RF tag geen batterij nodig heeft. De door de interrogator uitgestraalde energie wordt dan door de tag gebruikt voor het terugzenden. Specifiek voor dergelijke passieve tags is de 13,56 MHz band toegewezen. Daarnaast kan gebruik worden gemaakt van de andere banden die voor inductieve systemen zijn toegewezen. Zie hiervoor verder het hoofdstuk over inductieve systemen.

Omdat het beschikbare vermogen van het veld van de lezer snel afneemt met de afstand, kunnen passieve tags slechts over korte afstanden worden gebruikt, over afstanden die varieren van 5 mm tot een meter of 5.

Om grotere afstanden te overbruggen zijn actieve tags nodig. Er bestaan twee soorten actieve tages. Semi-actieve tags hebben een ingebouwde batterij waarmee de chip in de tag wordt gevoed. Het veld van de lezer wordt nog steeds gebruikt om te reageren. Doordat de chip wordt gevoed met een batterij, kan een semi-actieve tag sneller reageren dan een passieve tag en is er meer vermogen beschikbaar om te reageren, waardoor de te overbruggen afstand ook groter is.

Active tags zijn tags waarbij een bateerij wordt gebruikt voor zowel de voeding van de chip als voor het reageren op de lezer. Hierdoor kunnen zij over veel grotere afstanden reageren. Afstanden tot op enkele kilometers zijn hierbij mogelijk. Daarnaast kan een systeem met actieve tags ook veel meer informatie heen- en weer sturen. dit maakt het mogelijk om de informatie op de tag bij te werken of te veranderen.

Voor actieve tags (met een batterij) zijn de 865-868 MHz band en een deel van de 2,4 GHz band beschikbaar.

De precieze frequenties staan in onderstaande tabel.

Frequentieband Opmerkingen
13,553 - 13,567 MHz Voor inductieve systemen met een passieve (batterijloze) tag. Maximale veldsterkte is 60 dBµA/m op 10 meter afstand.
865 - 868 MHz1 Maximaal vermogen 100 mW. In het deel van 865.6 - 868 is 500 mW toegestaan en in 865.6 - 867.6 zelfs 2 Watt. Listen Before Talk is verplicht. Als dan blijkt dat de frequentie al wordt gebruikt moet een andere frequentie worden opgezocht.
2446 - 2454 MHz Maximaal vermogen 500 mW. Bij gebruik binnen is het maximaal vermogen 4 W indien de zender maximaal 15% van de tijd aanstaat.

1De tag en de interrogator in de 865 - 868 MHz band kunnen zo worden gebouwd dat ze werken over een frequentiegebied van 200 MHz. Hierdoor kunnen deze in de Verenigde Staten werken met de daar toegewezen frequentieband van 902 - 928 MHz band.




Terug naar boven.

 
© Peter Anker, Gids in Frequentieland.