FMeXtra

FMeXtra is een door Digital Radio Express ontwikkelde techniek, waarmee een digitaal signaal wordt meegezonden met het analoge FM radiosignaal. Dit digitale signaal kan worden gebruikt om extra digitale programma´s uit te zenden, maar bijvoorbeeld ook om surround sound of video clips mee te zenden. FMeXtra maakt gebruik van bestaande restcapaciteit van het analoge FM signaal. FMeXtra kan dan ook worden gebruikt in combinatie met de bestaande FM zenders.

Als het stereosignaal en de RDS data van het analoge programma moeten worden beschermd blijft er niet zo heel veel ruimte over voor de digitale programma´s. Deze ruimte is echter flink te vergroten door het analoge signaal te beperken, bijvoorbeeld door in mono uit te zenden.

Om naar de extra digitale programma´s te kunnen luisteren, heeft de gebruiker een voor FMeXtra geschikte ontvanger nodig. Ontvangst van het analoge FM-programma blijft met een standaard FM ontvanger mogelijk.

Werking FMeXtra

Bij een analoog FM signaal wordt de informatie verzonden door de draaggolffrequentie te variëren. Bij FM radio kan de draaggolf 75 kHz heen en weer zwaaien. Hiervan wordt van iedere radiofrequentie op FM normaal gesproken slechts het gedeelte van 0 tot 59 kHz gebruikt voor audio, de stereo piloottoon en het Radio Data System (RDS). FMeXtra maakt gebruik van het resterende gedeelte van de frequentiezwaai. Het voordeel hiervan is dat het digitale signaal uitgezonden wordt naast het analoge signaal. Laatstgenoemde kan dan ook gewoon doorgaan.

Het digitale signaal kan één of meer programma´s bevatten. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een audiocodering als de MPEG-4 AAC codec. De kwaliteit hangt daarbij af van de compressie en daarmee ook van de dataruimte die per radioprogramma bschikbaar is. Hoe meer stations, des te minder de geluidskwaliteit zal moeten worden.

FMeXtra versus HD Radio

In de Verenigde Staten wordt van HD Radio gebruik gemaakt. Dit is een systeem van iBiquity waarbij net als bij FMeXtra digitale radiostations worden gefaciliteerd in de bestaande analoge band. HD Radio maakt daarbij gebruik van een ander systeem. Bij HD Radio wordt het digitale signaal op een aparte draagoglf naast het analoge signaal geplaatst. In Nederland kan een dergelijk systeem niet worden gebruikt omdat hier de FM band veel strakker is gepland waarbij van Near Single Frequency Network technologie gebruik wordt gemaakt, waarbij de verschillende zenders van een radiostation van frequenties gebruik maken die heel dicht bij elkaar liggen.

Een ander verschil is dat HD Radio een eigen oplossing is van iBuiqity waarbij ze de radiostations laten betalen voor het gebruik van de technologie.




Terug naar boven.

 
© Peter Anker, Gids in Frequentieland.