Radio Local Area Netwerken

Laptop met RLAN PCMCIA kaart. Radio LANs, ook wel bekend onder de naam Wireless LAN of WLAN, zijn in korte tijd ongekend populair geworden.

Radio LAN is een techniek waarbij van oorsprong een computernetwerk draadloos met behulp van een radiozender en -ontvanger kan worden gerealiseerd. De computer wordt dan voorzien van een insteekkaart met een zender en ontvanger en in het bedrijfspand worden toegangspunten (access points) opgehangen. Op deze wijze kan een computer eenvoudig toegang verkrijgen tot het bedrijfsnetwerk zonder dat hiervoor een kabelaansluiting nodig is. Het computernetwerk kan vervolgens onder andere worden gebruikt om toegang te leveren tot het internet.

Het grote voordeel van RLANs is dat er geen kabels hoeven te worden gelegd, zodat snel en eenvoudig een netwerk kan worden opgezet. RLANs zijn dan ook met name geschikt in die gevallen dat het leggen van kabels een probleem vormt. Dit kan bijvoorbeeld zijn in gebouwen waar geen kabelgoten gelegd mogen worden (bijvoorbeeld monumenten) of waar de kabelgoten vol zijn. Een andere mogelijkheid is om tijdelijk een RLAN op te zetten, bijvoorbeeld bij tijdelijke huisvesting of ten behoeve van een projectgroep. Daarnaast wordt RLAN gebruikt door bedrijven om klanten draadloos toegang te leveren tot internet. Hierbij moet worden gedacht aan wachtruimten, zoals op Schiphol, openbare ruimtes als op stations en in café's.

Specifiek ten behoeve van Radio LANs zijn er in de 5 GHz frequenties beschikbaar. Het betreft de band 5150 - 5350 MHz met een maximaal vermogen van 200 mW EIRP en de band lopend van 5470 tot 5725 MHz met een een maximaal vermogen van 1 W EIRP. De band mag zowel binnen als buiten worden gebruikt. Met uitzondering van het banddeel van 5150-5250 MHz moet de apparatuur zijn voorzien van Transmitter Power Control en Dynamische Frequentie Selectie.

Daarnaast mag de 2,4 GHz band (2400 - 2483,5 MHz) voor RLAN worden gebruikt, met een maximaal vermogen van 100 mW. Deze band wordt echter voor een groot aantal toepassingen gebruikt, waaronder de magnetron.

De meest gebruikte standaard voor RLAN is ongetwijfeld IEEE 802.11. Beter bekend onder de populaire benaming WiFi.

Lees verder
« Terug naar SRD



Terug naar boven.

 
© Peter Anker, Gids in Frequentieland.